RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

Всі новини

Комісії при ТЦК можуть відмовити у відстрочці з будь-яких причин: в законі суттєва прогалина

Навіть ті, хто можуть претендувати на відстрочку від мобілізації можуть отримати відмову від комісії при ТЦК – через прогалини в законі вони можуть відмовити чи не з будь-яких причин.

Про це йдеться на порталі "sud.ua".

Зазначається, що це стосується усіх, окрім заброньованих за органами влади.

Так, Уряд ухвалив Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації за постановою від 16 травня №560. Цей порядок розкриває процедуру надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення. Саме він є наразі основним документом, що регулює механізм розв'язання цього питання і визначає, чи отримає особа відстрочку.

При цьому, закон про посилення мобілізації лише відсилає до цього порядку стосовно питання відстрочки, проте не надає прямої відповіді на питання щодо підстав для відмови у наданні відстрочки. У законі зазначено лише, що "Перевірка підстав щодо надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення здійснюється ТЦК".

Зазвичай у нормативно-правових актах хоча б у загальних рисах визначається перелік можливих підстав для відмови громадянинові з боку органу влади, таких як "недостатність" чи "невідповідність" документів, неправильне оформлення та інші. Проте в постанові №560 взагалі не вказано жодних підстав для відмови. Водночас закон про адміністративну процедуру, що встановлює принципи обґрунтованості, пріоритету права, прозорості тощо, не поширюється на ТЦК.

Читайте також: Що робити з мобілізацією: боєць ЗСУ пояснив, чому українці насправді не поспішають до війська

Так, у постанові 560 лише встановлено, що для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки при районних (міських) ТЦК утворюються комісії у такому складі:

  • голова комісії - керівник районного (міського) ТЦК (відокремленого відділу);
  • члени комісії – представники апарату, структурних підрозділів (освіти та науки, охорони здоров’я, соціального захисту населення, служби у справах дітей, центру надання адміністративних послуг) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації).

У разі наявності підстав для отримання відстрочки військовозобов'язані, крім заброньованих, особисто подають заяву на ім'я голови комісії районного (міського) ТЦК або його відділу. Заява повинна відповідати встановленій формі і містити документи, що підтверджують право на відстрочку, або їх копії, засвідчені в установленому порядку. Перелік необхідних документів зазначено в додатку до постанови.

Після того, як Комісія вивчить отримані заяву та підтвердні документи, вона має підготувати запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку. Далі Комісія розглядає отримані заяву та документи що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади. На підставі цього ухвалюється рішення щодо надання або відмови права на відстрочку. Людині про це повідомляють телефоном або поштою.

У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7.

Тож, постанова №560 не містить жодної конкретизації стосовно переліку підстав для відмови у наданні відстрочки, що викликає питання, яким чином суд, що має оцінити законність рішення, прийнятого комісією у разі звернення особи, буде визначати, чи було рішення комісії при ТЦК законним. Тобто, судове вирішення буде базуватися на тому, чи відповідало рішення комісії вимогам закону про мобілізацію та постанові №560.

Раніше ми писали, що в Україні почалася мобілізація ув’язнених.

  • Вас може зацікавити:

Повноваження поліції розширилися: чи мають право виписати повістку і затримати водія

Ухилянтів будуть шукати за допомогою реєстру "Оберіг": як це буде відбуватись

Оновити дані повинні і ті, що виїхали за кордон 10-20 років тому: пояснення Міноборони

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.