RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Гідрометцентр попереджає: українці, закривайте вікна і ховайте автівки

Окрім дощів, що 28 травня накриють переважну більшість областей, до України завітає також пилова хмара з території Середньої Азії – українцям рекомендують закрити вікна та двері, щоб уникнути контакту з пилом.

Про це для NV розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха.

Читайте також: На Україну насувається пилова хмара з Середньої Азії

Вона зауважила на тому, що цього разу до України пил завітає не із Сахари, а з південного заходу, з території Середньої Азії, зокрема з Каспійської Низовини:

"Повітряними потоками, які спрямовані наразі до України, дрібні часточки — а, швидше за все, це буде знову просто пил — надійдуть до території країни".

На її думку, під впливом місцевих атмосферних фронтів частина пилу у тій місцевості піднялася в атмосферу та почала свій рух до східної частини Європи.

Подібне пилове явище спостерігатиметься в Україні протягом 28-29 травня. Більшу потужність воно матиме на півдні, південному сході та в центрі, а трохи менше – на півночі, частково на заході. Найменше пилу долетить до північного сходу, Птуха вважає, що повітряні потоки з пилом практично оминуть Чернігівську та Сумську області.

Пилова хмара принесе відповідно погіршену видимість, небо здаватиметься більш тьмяним:

"Часточки пилу будуть зосереджені переважно у верхніх шарах атмосфери".

Проте через те, що цього тижня в Україні подекуди ще тривають дощі та грози, пил швидко вимиється та, на думку синоптикині, не завдасть великої шкоди. Хоч Птуха таки радить вжити додаткових запобіжних заходів:

"Як і минулого разу — хто схильний до захворювань дихальних шляхів або очей, варто поберегтися ці два дні, зачиняти вікна, щоб менше цей пил осідав у оселях".

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що Україну накриють "брудні дощі".

  • Вас також може зацікавити:

"Брудні" дощі, грози і 30-градусна спека: прогноз синоптика на тиждень

Справжнього тепла не чекати? Прогноз на літо-2024 від народного синоптика

Україну розпече до літніх градусів, але будуть і дощі: прогноз до кінця травня