RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

27 червня

Всі новини

Мобілізація жінок за новими правилами: кого з них штрафуватимуть і за що

З набуттям чинності нового закону про мобілізацію всі військовозобов’язані мають оновити свої облікові дані, інакше передбачається штраф – це стосується не лише військовозобов’язаних чоловіків, а й деяких категорій жінок.

Про це в інтерв’ю для "Telegraf" розповів начальник Кременчуцького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Мирослав Волков.

Читайте також: Мобілізація та військовий облік жінок: що змінилось з 18 травня

Він зауважив, що відповідно до нового закону про мобілізацію № 3633-ІХ військовозобов’язані повинні оновити свої облікові дані в ТЦК та СП – встигнути варто до 16 липня. Адже за несвоєчасне оновлення даних чи порушення правил військового обліку передбачена адміністративна відповідальність – штраф від 17 до 25,5 тисяч гривень.

Це стосується не лише військовозобов’язаних чоловіків, а й жінок – зауважує Мирослав Волков:

"Так, їх так само можуть штрафувати за порушення правил військового обліку, якщо вони своєчасно не оновлять свої облікові дані".

Він наголошує, що це стосується жінок певних спеціальностей, "... а це переважно медики, віком від 18 до 60 років повинні стати на військовий облік та отримати військово-обліковий документ".

Разом з цим він також нагадав, що безпосередня мобілізація жінок до війська може відбутися лише за добровільною згодою – про це йдеться у постанові Кабміну № 560.

Він також наголосив, що під час уточнення своїх облікових даних жінки, які мають дійсний військово-обліковий документ, можуть не проходити медкомісію:

"У період обов’язкового уточнення облікових даних, який триває до 16 липня, на медичний огляд взагалі не направляються ті військовозобов’язані, які мають право на відстрочку від призову, віком старше 55 років, заброньовані та жінки, які мають дійсний військово-обліковий документ".

Натомість ті, хто ще не має військово-облікового документа чи до цього не проходили ВЛК, муситимуть завітати на медкомісію.

Нагадаємо, раніше у Мін'юсті пояснили, хто ще може мобілізуватись до війська.

  • Вас також може зацікавити:

Новий закон про мобілізацію: чи призиватимуть в армію жінок

В Україні розширили перелік підстав для звільнення з ЗСУ: що зміниться з 1 червня

Кого з жінок можуть мобілізувати за новим законом і хто не підлягає призову: перелік категорій

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.