RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 червня

23 червня

22 червня

21 червня

Всі новини

Чоловікам до 25 років можна не проходити ВЛК, однак є нюанс: кого зможуть мобілізувати

Громадяни України до 25 років під час мобілізації не направляються на проходження ВЛК. Але можуть направити на медогляд при оновленні даних у ТЦК деяких студентів, які закінчують бакалаврат та які зареєстровані на іспити на вступ до магістратури, а також ще деякі категорії.

Про це йдеться у постанові Кабміну №675.

Читайте також: Мобілізація-2024: як зараз ВЛК визначає ступінь придатності

Чоловіки до 25 років, які не проходили військову службу або військову кафедру, але їх вже визнавали обмежено придатними, можуть піддаватися мобілізації. Наразі немає порядку переведення з обліку військовозобов'язаних на облік призовників українців до 25 років, визнаних раніше обмежено придатними, і надалі після проходження повторного медогляду визнаються придатними.

За постановою Кабміну, у період дії мобілізації громадяни до 25 років не направляються на ВЛК, якщо пройшли базову загальновійськову підготовку чи військову службу. Але законом не визначено, що робити тим, хто не проходив відповідну службу або підготовку.

Водночас у 1 пункті оновленої ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" йдеться, що придатні до військової служби до 25 років підлягають взяттю на військовий облік призовників. Але порядок зняття раніше визнаних обмежено придатними чоловіків до 25 років з обліку військовозобов’язаних і взяття на облік призовників - відсутній.

За прикінцевими та перехідними положеннями щодо скасування статусу обмежено придатних зазначені чоловіки підлягають повторному медогляду, аби визначити їхню придатність до військової служби. Більшість з них будуть визнані придатними до військової служби, враховуючи зміни в переліку хвороб для визначення ступеню придатності.

У свою чергу, чоловіки до 25 років, які не проходили військову службу чи військову кафедру, але були раніше визнані обмежено придатними, звернулася до Кабміну у своїй електронній петиції щодо необхідності якнайшвидше розробити порядок зняття зазначеної категорії українців з обліку військовозобов’язаних і взяття на облік призовників. Також вони закликають владу заборонити мобілізувати без їхньої згоди таких громадян, поки розробляється порядок переведення їх на облік призовників.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми пояснювали,як вручатимуть повістки після 16 липня.

  • Вас може зацікавити:

Як оформити відстрочку від мобілізації: алгоритм дій і список документів

Мобілізація 2024: чи є відстрочка при отриманні другої освіти

Мобілізація чоловіків з поганим зором: хто придатний і непридатний до служби