RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Яка різниця між оновленням і уточненням даних військовозобов’язаного – пояснення юриста

Через повномасштабне російське вторгнення військовозобов'язані українці повинні стати на облік та оновити свої дані. Однак існує ще поняття, як "уточнення даних" і воно не тотожне останньому.

Яка різниця між поняттями "уточнення даних" та "оновлення даних" розповів адвокат Ярослав Жукровський, інформує "Суспільне".

За його словами, ці два поняття плутати не варто.

"Є правила організації військового обліку, які затверджені 30 січня 2022 року. Вони стосуються процедур внесення відомостей про військовозобов’язаного — взяття на облік, зняття на облік, зняття з обліку та виключення з обліку. І разом з тим маємо нові перехідні положення, які стосуються обов’язку військовозобов’язаного протягом від 18 травня до 18 липня уточнити персональні дані. Уточнення та оновлення – це не одне й те ж", — розповів він.

Читайте також: Скільки в'язнів зголоситься добровільно піти на війну на першому етапі набору

Жукровський наголосив, що уточнити деякі персональні дані, такі як прізвище, ім’я та по батькові; місце проживання; номер телефону та номер електронної пошти., військовозобов'язані можуть через застосунок "Резерв+", ЦНАП чи ТЦК.

"Якщо військовозобов’язаний не зробить це до 18 липня, то це буде порушенням законодавства, і, ймовірно, за це буде передбачена адміністративна відповідальність", — попередив юрист.

Окрім цього, оновлення даних передбачає наявність інформації про сімейний стан резервіста, освіту, місце проживання, наявність дітей та інше.

"Закон каже, що якщо військовозобов’язаний розлучається, у нього народжується дитина, він змінює місце праці, то є сім днів, щоби прийти у ТЦК і оновити ці дані", — пояснив Жукровський.

Раніше ми писали, у скільки обійдеться ухилянту шлюб з жінкою, яка має інвалідність.

  • Вас може зацікавити:

"Підводні камені" відстрочки: які ризики відмови матері від дитини

Як оформити відстрочку від мобілізації: алгоритм дій і список документів

Мобілізація 2024: чи є відстрочка при отриманні другої освіти

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.