RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Коли відмова від повістки є законною: юристи назвали єдину умову

Якщо вручення повістки представниками ТЦК чи перевірка військово-облікових документів здійснюється під час сигналу повітряної тривоги, у громадян є підстави відмовити, адже вони повинні прямувати до укриття.

Про це для ТСН розповіли адвокати Роман Сімутін і Катерина Аніщенко.

Читайте також: Мобілізація 2024: чи є відстрочка при отриманні другої освіти

Вони вказали на те, що під час повітряної тривоги громадяни в будь-якому місці, окрім укриття, можуть відмовитися від перевірки документів (зокрема і військово-облікових), яку здійснюють представники ТЦК та СП або правоохоронці.

Зокрема адвокат і колишній слідчий Роман Сімутін для розуміння навів конкретний приклад: представники правоохоронних органів зупинили водія для перевірки на тверезість якраз тоді, коли пролунала повітряна тривога. Цю справу було направлено до суду, рішенням якого вдалося виправдати водія.

"Є навіть практика. Суд закрив провадження, визнав водія, якого зупинила поліція і запропонувала дихнути в алкотестер, невинуватим. У цей момент пролунав сигнал повітряної тривоги, водій відмовився і повідомив, що прямує до укриття. Правоохоронці склали на нього протокол, але згодом провадження було закрите, – говорить він та додає: – Якщо казати простою мовою, то в кримінальному кодексі є таке поняття як крайня необхідність. Не можна ставити під ризик життя і здоров’я людини. Якщо людину затримують під час повітряної тривоги, то в протоколі це має бути зазначено".

Відтак Сімутін вказує: громадяни мають підстави відмовитися від перевірки документів чи вручення повістки під час сигналу повітряної тривоги, адже вони повинні прямувати до укриття. Ось як він це коментує:

"Ніхто не може ставити під загрозу життя та здоров’я людини. Над тим місцем, де людині вручають повістку, можуть збивати ракету. Якщо така вірогідність існує, то її відповідно не можна виключати. В такому разі дії громадянина (який сказав, що йде до укриття – "Апостроф") будуть виправдані. Ставити під загрозу життя — це не може бути виправдане врученням повістки. Це право людини, яке не обговорюється".

Адвокатка Катерина Аніщенко також наголосила на тому, що громадяни мають право пройти до укриття під час повітряної тривоги, після чого перевірку документів таки можуть здійснити: "А вже перебуваючи в укритті, повинен надати документи для підтвердження своїх даних".

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які дії ТЦК і Нацполіції є законними.

  • Вас також може зацікавити:

"Підводні камені" відстрочки: які ризики відмови матері від дитини

Мобілізація триває: чи призвуть чоловіка, який вже подав документи на відстрочку

Нові правила обліку: для чого потрібен штрих-код у військовому квитку

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.