RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Як отримати відстрочку по догляду за батьками з інвалідністю

В Україні триває загальна мобілізація. Проте, чоловіки можуть оформити відстрочку по догляду за своїм батьком чи матір’ю, якщо у одного з них є інвалідність 1 або 2 групи.

Подробиці оформлення документів, а також про те, що варто врахувати при оформленні відстрочки розповіла в коментарі РБК-Україна адвокат юридичної компанії "Riyako&Partners" Катерина Аніщенко.

За словами експертки, у процедурі оформленні відстрочки по догляду за одним із батьків з інвалідністю відбулись деякі зміни.

Варто знати про те, що для оформлення такої відстрочки вже не потрібен висновок ЛКК (лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я) про те, що людина потребує стороннього догляду.

"Такий документ був передбачений для людей з інвалідністю другої групи, якщо про це не зазначено в довідці МСЕК. Тоді просили ще й такий висновок. Зараз його прибрали зі списку, і для людей з інвалідністю другої групи він вже не є обов'язковим", – пояснює адвокат.

Які документи підготувати

Які документи потрібні для відстрочки для догляду за родичем з інвалідністю:

  • документи про наявність родинних зв'язків чоловіка та його батьків (свідоцтво про народження);
  • довідка МСЕК про інвалідність;
  • паспорти всіх осіб;
  • пенсійне посвідчення батьків (за наявності);
  • Акт здійснення догляду: оформлюється у Департаменті соціального захисту населення.

"Це мінімальний пакет документів. Знаю від своїх клієнтів та від працівників територіальних центрів, що просять також нотаріальну заяву від особи, яка потребує догляду. Треба вказати, щоб за нею здійснювала догляд конкретна людина. І щоб було вказано, що у людини з інвалідністю немає інших осіб, які можуть її утримувати", – зауважує Катерина Аніщенко.

Якщо у військовозобов'язаного є дружина, яка не досягла пенсійного віку, її можуть розцінювати як людину, яка може здійснювати догляд за батьками замість чоловіка.