RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Атак стало менше, але є "але": в Defense Express розповіли про нову тактику РФ

Російські окупанти під час ракетних та комбінованих атак по Україні почали більше застосовувати саме балістичні ракети, проти яких в України обмежена кількість систем ППО.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів експерт з озброєнь, головний редактор Defense Express Олег Катков.

За словами експерта, може здаватися, що ракетні атаки стали не такими масованими, але вони стали складнішими для роботи української протиповітряної оборони.

"Якщо раніше ворог діяв у парадигмі масованих ракетних ударів із застосуванням десятків ракет різних видів, то зараз Росія відійшла від цього - ми бачимо значно меншу кількість крилатих ракет під час ударів. З чим це може бути пов'язано? Не треба думати, що у ворога стало менше ракет - Головне управління розвідки МО нам регулярно повідомляє про темп виробництва різних видів ракет в Росії, а їх там можуть спокійно випускати десятки на місяць. Але вочевидь є певні обмеження у використанні носіїв цих ракет, зокрема Ту-95, які зараз несуть по 1-2 ракеті при тому, що мають можливості нести до 8 ракет Х-101", - розповів Катков.

Також він згадав про покращення ситуації в морі, коли в росіян залишилася обмежена кількість боєздатних ракетоносіїв.

"Другий момент - це використання ракет "Калібр". Зараз росіяни використовують лише два або три підводних ракетоносії, які є в нього у Чорному морі, тому їх використання ворогом також обмежено. Поряд з цим удари з ОТРК "Іскандер" і до цього не були настільки масовими", - додав Катков.

При цьому, як наголосив експерт, в України все ще є великі проблеми з перехопленням балістичних ракет.

"Оскільки Україна зараз демонструє дуже високі результати перехоплення ворожих ракет, показник 80-90% перехоплених крилатих ракет - це дуже високий результат. Тому ворог зараз розпочав використання балістичних ракет, для перехоплення яких потрібні зенітно-ракетні комплекси з можливостями протиракетної оборони. Це комплексиPatriot і SAMP/T, кількість яких відома ворогу, оскільки вона обмежена. От тому ворог і використовує самі такі засоби - "Іскандери" і північнокорейські KN-23", - резюмував Катков.

Нагадаємо, у неділю, 18 серпня, російські терористи влаштували чергову ракетно-дронову атаку по Україні - втретє за місяць столиця України опинилася під загрозою удару балістикою.