RU  UA  EN

Пʼятниця, 13 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

12 вересня

Всі новини

У "Слузі народу" виступили за зміну керівництва Держслужби з етнополітики

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) потребує нового керівництва. Без цього буде неможливо позбавити Україну від осередків російської церкви.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів народний депутат України від партії "Слуга народу" Олег Дунда.

Так політик прокоментував ухвалення парламентом закону "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій", який повинен позбавити Україну від осередків московської церкви. Зокрема, пояснив, що чекає на священників УПЦ МП, чи не підуть працювати у підпілля, і, чи не доведеться правоохоронним органам на них полювати.

"Я думаю, що поліції їх виловлювать не прийдеться. Вони ховатися не будуть. УПЦ МП є частиною великої мережі впливу Москви. Непотрібно думати, що вони недолугі. Наразі ці люди будують свої стратегії. Вони розуміють, що правоохоронні органи і суспільство буде намагатися повернути майно, яке ці осередки орендують, державі, і вони будуть публічно розхитувати цю тему не стільки у нас, скільки на заході. Вони будуть провокувати державу на активні дії і створювати картинку для пропаганди проти України. Вони будуть виставляти УПЦ МП, як жертовне ягня. І тут нам теж треба діяти наперед", - пояснив нардеп.

На його переконання, держава має почати працювати над розколом цієї церкви, даючи священникам, які не є прямими агентами Москви, можливість виходу в іншу церкву. Тобто московську церкву необхідно "обрізати по краях", доки не стане дуже маленьким і невпливовим осередком. Для цього необхідна державна стратегія.

"Лідером процесу повинна бути Державна служба з етнополітики. Але в мене є сумніви, що нинішнє керівництво служби спроможне до створення і реалізації цих складних процесів", - повідомив він, наголосивши на важливості якнайшвидшої його зміни.

Державну службу України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) наразі очолює Віктор Єленський.

Довкола нього не раз виникали скандали щодо лобіювання інтересів Української православної церкви Московського патріархату.

Як повідомляв "Апостроф", 20 серпня 2024 року Рада проголосувала за заборону УПЦ МП - громадам дали 9 місяців.