RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

ЗСУ розпочнуть використовувати українську машину для розмінування "Змій"

Українська машина для розмінування «Змій» успішно пройшла випробування на полігоні і отримала сертифікат відповідності.

Про це повідомляють в Мінекономіки.

В Міністерстві зазначають, що "Змій" є легким механізмом, проте здатен витримувати підриви протитанкових мін. Він може працювати в умовах низької та середньої рослинності та здатен знищувати протипіхотні та протитанкові міни, а також знімати розтяжки.

Вартість «Змія» в рази нижча за іноземні аналоги — від 14,5 до майже 20 тисяч доларів залежно від комплектації. В міністерстві зазнають, що після початку серійного виробництва ціна може бути ще нижчою.

«Змій» це унікальне рішення в українських умовах. Фактично ми отримали новий підклас машини для розмінування, яка може очищати поля від осколкових та фугасних боєприпасів, від яких найбільше страждають сапери. А можливість оперативно міняти комплектуючі, які можуть бути пошкоджені від підривів протитанкових мін, дозволяє швидко повернути машину в поле», — зазначив заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

«Змій» важить понад тонну і має ширину робочого інструменту 1,35 метра. Завдяки легкості машина може розміновувати до 2,5 га в годину. Оператор може дистанційно керувати машиною на відстані до 2,9 км. Для розгортання чи згортання «Змія» потрібно не більше 15 хвилин, а саму машину можна перевозити на автопричепі.