RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

У Хмельницькій області зафіксували два випадки гарячки Західного Нілу

На Хмельниччині зафіксували два випадки захворювання гарячкою Західного Нілу.

Про це на брифінгу заявив гендиректор Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Микола Габрикевич.

Головний державний санітарний лікар Хмельницької області зазначив:

"Наразі маємо двоє хворих, які підтверджені лабораторно. Це чоловік 55 років і 21-річна дівчина. Випадки між собою не пов’язані".

За його словами, за медичною допомогою хворі звернулись практично одночасно. Наразі вони перебувають на стаціонарному лікуванні.

Габрикевич нагадує, що серед симптомів гарячки Західного Нілу зокрема висока температура протягом тривалого часу, головний біль, біль у м'язах та суглобах, слабкість, нудота, діарея.

Геморагічна гарячка Західного Нілу — це вірусна хвороба, що найчастіше передається через укуси так званих тигрових комарів. Вона може викликати лихоманку та висипання на шкірі, а в тяжких випадках — запалення мозку та його оболонок. Найчастіше хворіють на гарячку влітку та восени.

Основним джерелом гарячки в природі є перелітні птахи, які у крові мають високі концентрації вірусу. Натомість від людини до людини хвороба не передається. Для того, щоб мінімізувати ризик захворіти, Габрикевич радить берегтися від комариних укусів, зокрема носити захисний одяг, поставити москітні сітки на вікнах, уникати місць великого скупчення комарів.

Як повідомляв раніше "Апостроф", у Києві за період з 1 червня 2024 року зафіксовано 17 випадків гарячки Західного Нилу. На лікуванні від хвороби перебували 10 чоловіків та 7 жінок. 15 з них мешканці різних районів Києва, а двоє - з Київської та Черкаської областей.