RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Річниця трагедії в Беслані: журналісти нагадали важливі деталі, приховувані владою РФ

До річниці трагедії, яка сталася в Беслані 13 років тому, журналісти нагадали важливі деталі, які влада Російської Федерації намагалася приховати.

Про це повідомляє "Відкрита Росія".

Так, з 1 по 3 вересня терористи утримували більше тисячі заручників в будівлі школи №1 міста Беслана. За ці три дні загинули 333 людини: 186 неповнолітніх, 111 друзів і родичів школярів, 6 цивільних рятувальників. Більше ста людей стали інвалідами, 17 дітей залишилися сиротами.

Відзначається, що відповідальність за теракт взяв на себе Шаміль Басаєв, борець за незалежну Чеченську Республіку Ічкерія і один з керівників самопроголошеної держави. Слідство йде до цих пір, але покарання поки отримав тільки Нурпаши Кулаєв - єдиний захоплений після штурму терорист.

Журналісти підкреслюють, що, згідно з офіційною версією, три дня заручників охороняли 32 терориста, з яких в живих залишився тільки Нурпаши Кулаєв. Тим часом свідки впевнені, що справжнє число терористів слідство приховує: за словами заручників, в школі перебувало як мінімум 50 терористів, і багатьом вдалося сховатися. Більш того, портрети нападників, які описують свідки, не схожі на тих, кого впізнали після штурму.

Крім того, людей на урочистій лінійці, з якої терористи і загнали заручників в будівлю школи, охороняла одна неозброєна жінка, співробітниця місцевого РВВС. При цьому за кілька годин до початку терористичного акту міністр внутрішніх справ Нургалієв вже знав про підготовку захоплення.

Є питання і з приводу того, що сталося 3 вересня у спортзалі школи. Так, прозвучали два вибухи: перший - о 13:03, ще один - через дві хвилини. Це стало приводом для спецслужб, щоб почати штурмувати школу. Але слідство і свідки розходяться в тому, що саме стало причиною вибухів.

За офіційною версією, терористи підірвали три саморобні вибухові пристрої. Існує також версія, що СВУ вибухнули набагато пізніше через пожежу.

Слідство стверджувало, що більшість заручників загинуло саме через вибухи. При цьому 208 тіл виявили не в спортзалі, який був замінований, а в інших приміщеннях, куди терористи відвели тих, хто вижили. Ймовірно, вони всі могли загинути через зброю масового ураження, за допомогою якої спецназ дві години знищував терористів.

Як повідомляв "Апостроф", Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію виплатити 2,9 млн євро родичам загиблих і постраждалих в результаті теракту в школі міста Беслан (Північна Осетія) 1. вересня 2004 року.