RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Ажіотаж навколо звільнення фігурантів "справи 2 травня": з'явився прогноз по масових протестах

Рішення суду по "справі 2 травня" накладається на загальну недовіру українців до судової системи, але поки не може спричинити масштабні протести по всій країні.

Про це в коментарі "Апострофу" повідомив політолог Ярослав Макітра.

"Будь-яке рішення суду зараз ставиться під сумнів, особливо по таких резонансних справах. Чи здатна ця історія перерости в масштабні протести? Навряд чи один випадок сколихне країну. Тим більше, що при владі на місцях і в Києві, думаю, вистачить сил, щоб цього не допустити. Але в майбутньому, якщо тенденція не зміниться, подібні резонансні рішення судів сколихнуть суспільство", - зазначив він.

У той же час одеські активісти не сумніваються, що "справу 2 травня" розвалюють навмисно.

"Вся ця ситуація - не інакше як домовленість з РФ і перевірка народу на більш серйозні прецеденти з боку влади. Те, що обвинувачених відпускатимуть, було відомо ще до суду, адже поліції біля будівлі суду було набагато більше, ніж зазвичай. Ходили чутки, що і самі сепаратисти говорили про можливу свободу. До речі, не випадково там був присутній консул Росії", - підкреслив член організації "С14" Сергій Мазур.

Разом з тим, в ГПУ вже заявили, що подаватимуть апеляцію на рішення суду Чорноморська, оскільки виправдувальний вирок "грубо порушує норми закону".

При цьому на звільнених фігурантів "справи 2 травня" почалося справжнє полювання. Так, один з екс-підозрюваних Євген Грищук незабаром після вироку суду був побитий невідомими на автозаправці в місті Овідіополь Одеської області.

Так, активісти обіцяють, що просто так не дадуть уникнути покарання антимайданівцям, адже якби фігурантів справи не відпустили на свободу, вони могли б бути обміняними на українських військовополонених.

"Виправдані", які не понесуть справедливого покарання, будуть знаходити пригоди на вулиці. Уже одному з сепаратистів проломили голову. Реакція патріотів буде набагато жорсткішою, адже ніхто не хоче повторення 2 травня. Якщо поліція, прокуратура, СБУ або суд не хочуть карати вбивць і ворогів України, то це будуть змушені робити самі громадяни", - додав Мазур.

Але, незважаючи на такі безкомпромісні заяви активістів, експерти сходяться на думці, що нова пожежа протестів в Одесі поки не спалахне.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Скандал в "справі 2 травня": чому учасники побоїща в Одесі вийшли на свободу".