RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Огляд по Skype: лікар оцінив перспективи запуску телемедицини в Україні

Для запуску телемедицини в сільській місцевості в Україні недостатньо просто поставити в амбулаторії комп'ютер з доступом в мережу.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа", який розбирався, що Банкова може запропонувати віддаленим селам в Україні.

"Коли мова йде про використання телемедицини на первинному рівні надання медичної допомоги, передбачається обладнати робочі місця сільських медиків, а також надати в їх розпорядження переносні телемедичні діагностичні системи, які дозволяють провести вдома у пацієнта мінімально необхідний набір досліджень і дистанційно передати результати лікарю", - зазначив головний лікар "Медичного центру телемедицини МОЗ України", кандидат медичних наук Віталій Осташко.

За його словами, це може бути прилад для зняття і дистанційної передачі ЕКГ, мінімального набору лабораторних даних сечі і крові, оксигенації крові, вимірювання артеріального тиску, частоти пульсу.

"Потрібна як мінімум одна система на ділянку медичного обслуговування (сімейну амбулаторію)", - уточнив Осташко.

У свою чергу, хірург однієї з приватних клінік столиці, кандидат медичних наук Віктор Сидоренко зазначив, що дуже багато хто уявляє телемедицину як зв'язок або бесіду лікаря з пацієнтом по Skype.

"І що стосується нашої сільської телемедицини, я думаю на 70% цього буде достатньо, щоб лікар за виглядом пацієнта, його скаргами, склав приблизну думку про характер захворювання і міг намітити план передбачуваного обстеження або лікування", - вважає він.

За словами Сидоренка, для нормального функціонування телемедичного кабінету необхідно спеціалізоване обладнання.

"Існують такі апарати, які можуть провести діагностику шкірних захворювань. В апарат вбудовано дві камери, одна з яких дає змогу зазирнути практично в будь-яку точку організму: ніс, вуха, горло, жіночі органи, а інша дозволяє при великому збільшенні і спеціальному освітленні виявити шкірні захворювання. Можна збільшити або зменшити освітлення, змінити кут огляду камери, визначити дихальний обсяг, насичення крові киснем. Єдине, чого не може лікар, це торкнутися пацієнта своїми власними руками, але це може зробити його колега", - пояснив він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Медреформа по-президентськи: на Банковій придумали, як лікуватися без лікарів".