RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Політолог пояснив, навіщо Угорщина роздуває скандал навколо України і як вирішити проблему

На сьогоднішній день Угорщина, спираючись на підтримку Росії, вважає, що їй коли-небудь вдасться приєднати території, населені угорцями в Україні.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив російський політолог і політичний географ Дмитро Орєшкін.

"Але навряд чи це реально. Швидше вони просто створюють додаткові труднощі для України - я б сказав, віртуальні труднощі. Тут мова йде тільки про те, що угорці переживають через мовні послаблення або ураження мовних прав угорської меншини, як вони вважають", - зазначив він.

За словами політолога, такі питання вирішуються технічно - потрібно вести міжнародні дискусії і не більше того.

Разом з тим, Орєшкін підкреслив, що Угорщина не має ніяких реальних політичних, економічних і військових ресурсів, щоб вплинути на цю ситуацію.

"Аналогічні ситуації з меншинами, які говорять на своїй мові, є в Швейцарії, Польщі, Німеччині, Франції. Тут проблема довготривала, яка вирішується не за допомогою якоїсь там сили або заяв. Якщо жителі угорських сіл Закарпаття хочуть робити якусь кар'єру, перебиратися в міста, а не просто перебувати на території своєї меншини, то їм так чи інакше треба вивчати українську мову. так що в цьому випадку їм треба допомагати", - сказав експерт.

Політолог додав, що це треба робити дуже акуратно, дотримуючись права меншин і не намагаючись їх насильно українізувати.

"Потрібно створити їм можливості і зручності для того, щоб вони українізувалися. Це цілком природний процес - українська мова крупніше, ніж угорська. І питання просто в часі і терпінні", - уточнив Орєшкін.

Він нагадав, що нація в сучасному розумінні - це зовсім не обов'язково якась етнічна єдність, а державне об'єднання, функція держави.

"Українська нація включає в себе людей з різними мовами. Але, щоб адаптуватися в рамках української нації, меншинам зручно, знаючи свою мову і зберігаючи свої традиції, вивчати мову тієї держави, в якій вони перебувають. Інакше вони себе прирікають на деяку замкнутість і ізоляцію", - сказав політолог.

За його словами, точно така ж ситуація в Росії: щоб досягти якихось результатів в загальноросійському масштабі, треба вивчати російську.

"Насправді, тут немає нічого страшного. Ця проблема вирішується, просто у нас досвіду замало. У нас зазвичай насильно людей змушують вчити мову. Наприклад, політика русифікації, політика полонізації, політика захисту мови в Латвії і так далі. Тут важливо створити ясне відчуття, що тобі вигідно знати цю мову, що ти зацікавлений в знанні цієї мови, тоді все само по собі вирішується. У тих же Штатах є меншини, які обчислюються мільйонами - люди іспаномовні, франкомовні, які прекрасно себе почувають в якості громадян Америки", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Росіянам краще в Харкові, ніж в Донецьку, а помилку Путіна з Кримом зрозуміють пізніше - політолог з РФ".