RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Анексія Криму: Чубаров розповів про нові проблеми Кремля

Завдяки оновленій резолюції ООН по Криму закріплено визначення Російської Федерації як країни, яка тимчасово окупувала і незаконно анексувала Крим.

Про це "Апострофу" заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Разом з тим, він зазначив, що немає правових інструментів, щоб змусити Росію, яка є державою-членом ООН і постійним членом Ради безпеки ООН, виконувати рішення Міжнародного суду ООН.

"Оскільки, незважаючи на те, що його рішення носять обов'язковий характер для членів ООН, немає механізму виконання цих рішень, крім розгляду в Раді Безпеки. А в Раді Безпеки відразу діє механізм вето щонайменше з боку Росії", - уточнив Чубаров.

Він додав, що при цьому потенційне прийняття резолюції Генасамблеєю ООН може стати не тільки базою для якихось політичних рішень: такі резолюції створюють перепони на шляху ерозії суверенітету України щодо тимчасово окупованих територій.

"Росія намагається будь-якими способами стверджувати свій фальшивий суверенітет на окупованій території, організовує дуже багато різноманітних нібито міжнародних заходів і привертає туди іноземних політиків, депутатів. Завдяки минулорічній резолюції - а в нинішній це повторюється - є визначення Росії як країни, яка тимчасово окупувала і незаконно анексувала Крим", - підкреслив голова Меджлісу.

За словами Чубарова, тепер висунуті вимоги, щоб такі визначення містилися і в документах всіх інститутів ООН, інших міжнародних організацій - Європарламенту, Ради Європи, ОБСЄ.

"На якихось майданчиках це проходить спокійно, як, наприклад, в Європарламенті. У деяких, наприклад, в ОБСЄ - складно. Але те, що ООН заклала подібні дефініції, є однією з перепон для де-факто легалізації Росії на окупованих українських територіях", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "На Росію будуть тиснути ще більше: про важливе рішення по Криму".