RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Боєць АТО розповів про невідомих полонених у бойовиків ДНР і шанси втечі

Звільнений під час обміну полоненими український боєць Євген Чуднецов розповів про ситуацію з деякими полоненими, які можуть вважатися зниклими безвісти.

Про це він повідомив в інтерв'ю ресурсу "Громадське радіо".

"Такі люди, звичайно, є, які числяться незрозуміло де. У тій же "республіці" все було незрозуміло спочатку, у них були козаки, дуже багато собі брали в полон. Потім дуже багато з тих, кого брали в полон, вони їх просто повбивали, в колодязі залишали якісь. Потім самих же козаків всіх розформували збройним способом. Там дуже багато цих козаків сидить по Донецькому СІЗО, їх зараз судять за військові злочини. На деяких з 20 трупів. Ось наді мною сидів, йому "розстріл" дали. Я думаю, ті, які вважаються зниклими без вести, вони саме у козаків містилися. Я шукав з 80 бригади хлопців, Боднар, Кравчук ще якісь, вони містилися у "Восток" Ходаковського, його потім розформували. Там незрозуміло все", - говорить Чуднецов.

Також він вказав на особливості збору інформації про людей, які знаходяться в полоні у бойовиків.

"Зараз працюють якісь групи, і волонтери, і від держави, збирають від нас інформацію про нібито зниклих без вести. Я, припустимо, про трьох сказав, яких не поміняли, інші люди... кожен по крупицях, збирається інформація, звідки, власне, списки поповнюються. Деяких просто не хочуть засвічувати, не знаю, з якою метою. На тій же ізоляції я знаю, що містяться люди, які не засвічені", - сказав звільнений з полону боєць.

За його словами, в деяких ситуаціях втекти з полону було реально.

"Алексин Віталік втік з полону. Ми планували взагалі удвох втекти. Він же Донецька не знає. Коли мене забрали працювати на Укрзалізницю, я знайшов карту Донецької області, я йому намалював всі блокпости. Ми планували втекти або 9 травня, коли вони нап'ються, або 11 травня, коли у них святкування "референдуму". Але так вийшло, що мене перевели на ІТТ, а він у липні втік. Його відвезли на роботу, відволіклися, він чухнув", - заявив Євген Чуднецов.

"Там, де ми містилися, там було реально втекти. Там, де ми працювали, в управлінні залізниці. У такому вигляді, в якому ми були (брудний одяг), ясно, що перший патруль б затримав мене. Потрібно було бігти, коли ближче до своїх, 2 кілометри – і сіра зона. Як показала практика – це реально", - додав він.

Як повідомляв "Апостроф", військові й цивільні, які побували в полоні у бойовиків, розповіли про катування.