RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Військовий експерт пояснив, чому Україна продає зброю на експорт

На сьогоднішній день Україна продає зброю на експорт, оскільки більшість великих підприємств в країні мають держоборонзамовлення, яке становить не більше 5-10% їх потенційних можливостей.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив глава Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння, військовий експерт Валентин Бадрак.

За його словами, наприклад, підприємство "АвтоКрАЗ" виконує все держоборонзамовлення за пару місяців. Підприємство "Практика", яке випускає "Козак-2", теж може виконувати обсяг в п'ять разів більший, ніж був в 2017 році. І так більшість підприємств.

"Порівняно невелике підприємство "Атлон Авіа", яке робить [безпілотники] "Фурії", або підприємство "Укрспецтехніка", яке робить спеціальні вироби "Анклав" для боротьби з безпілотними апаратами нашого противника, можуть виконати обсяги в 4-5 разів більші, але мають зовсім маленький рівень замовлення", - сказав Бадрак.

Він уточнив, що ресурси минулого року були досить скромними. У результаті ці підприємства можуть реалізувати замовлення на зовнішній ринок.

"Чому це важливо? Це поширення українських технологій, українського іміджу. Це зброя перевірена війною і може бути експортована з великим успіхом. Крім того, українські виробники отримають валютні ресурси від іноземних замовників. Природно, розширивши свої виробничі потужності за рахунок цього, вони на годину "Ч", якщо буде необхідно, зможуть різко збільшити виробничі потужності", - підкреслив експерт.

За словами Бадрака, українська зброя користується попитом на ринках Південно-Східної Азії. Один з найбільших імпортерів - це Таїланд, який купує українські танки та бронетранспортери. Пакистан купує танки, моторно-трансмісійні відділення і боєприпаси.

"Це і ринки Північної Африки, Центральної Африки. Є держави (поки не буду називати), яким Україна створює цілу систему протиповітряної оборони. Це говорить про те, що наші можливості дуже серйозні. Там мова йде про створення модернізованих зенітно-ракетних комплексів, радіолокаційного поля виявлення - це все наші підприємства. Причому, найцікавіше, це переважно приватні підприємства", - сказав експерт.

Разом з тим, Бадрак назвав важливою лібералізацію ринку, щоб підприємства всіх форм власності могли отримати ліцензію на зовнішньоекономічну діяльність.

"Як вони її зможуть реалізувати - це вже інша справа. Йдеться про те, що, отримавши ліцензію, потім вже підприємство під контролем держави в особі Держекспортконтролю розвиває можливості щодо укладення контрактів. Є потужні підприємства, які вже протоптали собі стежки на ринку і можуть самостійно продавати свої вироби. Є невеликі підприємства, які можуть звертатися до спецекспортерів", - сказав він.

Бадрак підсумував, що таке право істотно збільшить обсяги експорту зброї, а разом з обсягами експорту - і оборотні ресурси, що позитивно відіб'ється на переозброєнні.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Путінська Росія завершила цикл підготовки до великої війни - військовий експерт.