RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У ГПУ розповіли про дивні дії Луценка щодо розслідування злочинів на Майдані

Начальник департаменту спецрозслідування Генеральної прокуратури України (ГПУ) Сергій Горбатюк заявив, що неодноразово писав рапорти генпрокурору Юрію Луценку про брак слідчих для розслідування злочинів на Майдані, але зустрічей з ним не було.

Про це він заявив "Апострофу".

За словами Горбатюка, рішення про скорочення департаменту приймалося генеральним прокурором, але він ніяк його не мотивував.

"На підставі цих 60 осіб (скорочених, - ред.) було створено інше управління - управління з розслідування злочинів, скоєних злочинними організаціями. Наскільки воно було важливим? Мені здається, що генеральний прокурор показав, що для нього пріоритетом є інша частина розслідування. У цілому в Генеральній прокуратурі працює вісім слідчих підрозділів, тобто слідчі підрозділи створюються, але для розслідування інших справ", - сказав він.

Горбатюк додав, що і є інші злочини, які вчиняються. Але на тлі заяв, що розслідування злочинів під час Майдану - справа №1, справа честі, має бути і відповідне ставлення до цієї справи.

"Або говорите, що ми в цьому випадку працюємо, як всі, і не чекайте особливого ставлення. Але звучать виступи, що це вкрай важливо (на мою думку, це дійсно так). Тому я постійно заявляю про проблему, що заважає або гальмує розслідування . І якщо суспільство очікує результат, то має бути особливе ставлення до цієї справи", - підкреслив він.

Начальник департаменту спецрозслідування ГПУ уточнив, що у нього немає особистих неприязних відносин з Луценком.

"Якщо ми говоримо про відсутність слідчих, то я писав рапорти неодноразово, в яких говорив, що необхідно і яка мінімальна кількість слідчих повинна працювати за цими справами. На інші випадки також реагую, де є якісь перешкоди або якісь дії заступників, які, на мою думку, є незаконними, тоді я звертаюся за захистом до генпрокурора. Якщо він не приймає законного рішення, то я вже реагую на його дії - з вимогою забезпечити виконання закону", - сказав Горбатюк.

Він зазначив, можливості комунікації з Луценко не має. Раніше робив спроби, але все закінчувалося на рівні приймальні, де говорили: "Добре, ми повідомимо вам", але ніхто не повідомляв.

"Одночасно в листопаді 2017 року генпрокурор в ЗМІ заявив, що вирішив не бачитися зі мною і спілкуватися зі мною виключно через листування, бо я: а) постійно говорю про проблеми, б) я нібито його вказівки не так виконую і критикую його, а це неконструктивно. Але мені здається, що генпрокурор отримує заробітну плату за те, що він в першу чергу займається проблемою розслідувань і її вирішенням", - сказав Горбатюк.

На його думку, якщо критика конструктивна, то треба прислухатися.

"Якщо ж, на його думку, я роблю якісь неправильні, протиправні речі, то від цього також не варто ховатися, а діяти відповідно до закону. Посада державного чиновника зобов'язує співпрацювати для досягнення результату. Я на своїй посаді не маю достатньо процесуальних повноважень, тому є ряд питань, які може вирішити тільки генпрокурор", - підсумував начальник департаменту спецрозслідування.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Порошенко може прискорити розслідування справ Майдану, але не приходом до суду - Сергій Горбатюк.