RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Радикальний крок уже зроблено: з'явився новий прогноз про роль США у війні України та Росії

Призначення на посаду держсекретаря США директора ЦРУ Майка Помпео істотно не вплине на зовнішню політику Сполучених Штатів, особливо щодо України і РФ.

Про це "Апострофу" заявив заступник директора Інституту світової політики Микола Белесков.

"Головний радикальний крок, якого очікували від адміністрації Трампа, вже зроблений: Державний департамент вже дав згоду на продаж Україні ПТРК Javelin. Тому я дуже сумніваюся, що прихід Майка Помпео матиме радикальний вплив на політику щодо російсько-українського конфлікту, українського або російського напрямку", - зазначив він.

Разом з тим, Белесков уточнив, що можна очікувати - політика щодо Ірану і КНДР буде більш агресивною і активною. Особливо щодо Ірану, тому що США спробують вийти на переговори з КНДР.

У той же час складно уявити і зменшення тиску на Росію, допомоги Україні, і посилення тиску, так як воно загрожує посиленням протистояння.

У свою чергу, професор Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка Сергій Галака нагадав, що ще до призначення директором ЦРУ Майк Помпео твердо висловлювався про Росію.

"Я сподіваюся, що він не змінить курс, який вже в цілому визначено. Ну і побачимо, як призначення вплине на переговорний процес, який ведуть Волкер (спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер, - ред.) і Сурков (помічник президента РФ Владислав Сурков, - ред.). Якщо збережуться такі ж лінія і темп, мабуть, гірше не буде. Ну і сподіваємося, що з новим держсекретарем політика США буде більш консолідованою", - підкреслив він.

У той же час експерт фонду "Майдан закордонних справ" Олег Білоколос вважає, що не варто робити далекосяжних прогнозів, оскільки більшість заяв, які стосувалися призначення на посаду держсекретаря США Рекса Тіллерсона, не виправдалися.

"Слід почекати перших офіційних заяв Помпео на посаді держсекретаря. Однак, без сумніву, він добре обізнаний у всіх тонкощах і нюансах американо-російських відносин, включаючи питання ядерного протистояння між США і РФ, американських санкцій, спроб підривної діяльності Москви в Сполучених Штатах і активності кремлівської агентури в світі. Так що тут для Росії нічого позитивного не очікується. Більш того, замах на Скрипаля в Британії також буде враховано при визначенні подальшого ставлення Вашингтона до Кремля, адже мова йде про застосування "брудної зброї" на території країни-члена НАТО", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Гучний перестановка від Трампа: нічого хорошого для Росії не очікується.