RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Україні пояснили, що робити з бойовиками ДНР-ЛНР після звільнення Донбасу

Таких конфліктів, як війна на Донбасі, в світі багато і існують вже відпрацьовані програми з роззброєння незаконних збройних формувань.

Про це розповів "Апострофу" директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

"Якщо кінцева мета миротворчої місії з'являється, то визначаються завдання і відповідний персонал. Місія [на Донбасі] не буде обмежуватися, наприклад, поліцейськими силами, там будуть військові.

Україна – це не надзвичайний випадок. Таких конфліктів у світі море. І програми (це називається "Програма роззброєння, демобілізації та реінтеграції колишніх комбатантів") вже відпрацьовані. Розроблені механізми – і з опором, і без опору, і добровільна здача, і вилучення зброї, її утилізація, і цілі курси з реабілітації, адаптації колишніх комбатантів і так далі. Такі програми існують в інших країнах, є персонал, який в цих місіях брав участь, з великим досвідом. І в Афганістані таке було, і практично в будь-якому конфлікті", - сказав експерт.

Він зазначив, що демілітаризація - це не просто роззброєння, а й розмінування, захист біженців, які повертаються в свої будинки, відновлення їх прав.

"Це величезна система взаємопов'язаних питань. І тільки після цього можна вести мову про підготовку якихось виборів. Адже питання, ви будете голосувати з переселенцями або без них? Якщо так, то організуйте їх повернення", - сказав Сунгуровський.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Росія може законно ввести війська до України - військовий експерт про те, як цього не допустити.