RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

У них є травма: в Україні розповіли, чи зможе Кремль переманити кримських татар на свою сторону

У кримських татар є травма, яка була завдана радянською депортацією, тому Кремлю не вдасться переманити їх на свою сторону.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив кримський історик і публіцист, кандидат історичних наук Сергій Громенко.

За його словами, Кремль намагатиметься перехопити управління кримськотатарським рухом за допомогою створення іншого Меджлісу і лояльних організацій.

"Однак в цілому я не вірю в таке перехоплення. Тому що є травма, яка була нанесена кримським татарам радянською депортацією. Цю травму не пережити за сторіччя. Ще живі свідки депортації. У них є діти, які народилися у вигнанні. Є онуки, які народилися вже в незалежній Україні, але в складних умовах повернення. Тому наївно думати, що кримські татари таке пробачать", - зазначив Громенко.

У той же час він уточнив, що в РФ йде потужний рух до сакралізації радянського періоду, люди ходять із зображенням диктатора Йосипа Сталіна, називають його "ефективним менеджером".

"Звичайно, за допомогою різних форм тиску частину кримських татар можна перевести на проросійські позиції, але я не думаю, що ця позначка перейде 10% населення. Решта залишаться недовірливими до російської влади. Принаймні, до тих пір, коли Москва буде пишатися радянськими досягненнями", - підкреслив історик.

Громенко також оцінив дії України з 2014 року щодо кримських татар.

"Є така приказка, яка чудово ілюструє ставлення України до Криму: як коней вкрали, так стайню закрили. Безумовно, за останні чотири роки для вирішення кримського питання було зроблено більше, ніж за всі попередні роки незалежності України. Але цього все ж мало. Однак вже добре, що питання Криму дебатується", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Ставлення України до Криму ілюструє одна приказка, анексії могло не бути - історик.