RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

У Києві викрили велику шахрайську онлайн біржу: відомі подробиці

Кіберполіція викрила організаторів масштабної шахрайської онлайн фінансової біржі, один з офісів якої знаходився в Києві і налічував близько 60 працівників. Під час його обшуку поліцейські вилучили клієнтську базу, яка налічувала понад 15 тисяч людей.

Про це повідомив начальник Департаменту кіберполіції Сергій Демедюк, передає прес-служба відомства.

За його словами, працівники Департаменту кіберполіції встановили, що злочинна група діяла з 2013 року. Її учасники, на чолі з 28-річним іноземцем, організували злочинну схему привласнення коштів громадян. Ця схема діяла під виглядом участі в онлайн торгах валютними парами (бінарні опціони), використовуючи ряд онлайн ресурсів. Для цього зловмисники спеціально створили веб-ресурси "binex. Ru", "binex. Ua", "binex. Kz". Клієнту пропонувалося взяти участь в торгах шляхом відкриття спеціального демо-рахунку, за допомогою якого створювалася імітація успішних торгів. Після цього потенційній жертві пропонували відкрити реальний рахунок.

"Використовуючи ряд методів психологічного впливу та спеціально створених програм, шахраї націлювали клієнтів на максимальний розмір внеску на свій рахунок.Водночас, зловмисники цілеспрямовано проводили ряд операцій, які приводили до втрати грошей учасником цих "торгів". У разі спроби потерпілого вивести свої гроші достроково, шахраї під різними приводами відмовляли і пропонували продовжити торги", - розповів Демедюк.

У Києві оперативники кіберполіції провели санкціонований обшук в офісі шахраїв. Там вони виявили CRM-систему (за допомогою якої здійснювалося адміністрування, аналітика, збір статистичних відомостей і маніпулювання рахунками постраждалих), аудіозаписи розмов з клієнтами (близько 60 тисяч годин), перелік банківських рахунків шахраїв і чорнові записи. Комп'ютерну техніку з офісу вилучили - вона спрямована на відповідну експертизу.

Розпочато кримінальне провадження за ч.4 ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Департамент кіберполіції через канали Інтерполу повідомив правоохоронні органи країн, де розташовувалися офіси шахраїв, про виявлення цієї злочинної групи.

"Зараз ми звертаємося до громадян, які брали участь в таких торгах на вищезазначених сайтах, для визнання їх потерпілими і збору додаткової інформації, яка може допомогти слідству в документуванні злочинної діяльності шахраїв", - повідомив Демедюк.

Як повідомляв "Апостроф", кількість українців у так званих групах смерті у соціальних мережах зменшилася на 45%.