RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

З'явилося важливе пояснення щодо нападу Росії на українські кораблі: карта

Росія атакувала та захопила українські військові кораблі, знехтувавши імунітетом військових кораблів у відкритому морі.

Про це повідомили у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МТОТ).

РФ атакувала та захопила українські військові кораблі у міжнародних водах Чорного моря, тобто за межами лінії державного кордону України на морі, що тимчасово не контролюється Україною внаслідок окупації території АРК Крим.

Про це свідчать координати перебування військових суден "Бердянськ", "Нікополь", та "Яну Капу" в момент обстрілу та затримання їх військовими підрозділами РФ.

Згідно ст. 95 Конвенції з морського права, військові кораблі користуються у відкритому морі повним імунітетом від юрисдикції будь-якої держави, крім держави, під прапором якої вони перебувають.

Відповідно до визначення, що міститься в Резолюції 3314 Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року напад збройними силами однієї держави на морські сили або флот іншої держави є агресію.

Як наголошує відомство, всі затримані українські військовослужбовці перебувають під захистом норм міжнародного гуманітарного права, зокрема Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року.

"Особи, які організували та вчинили акт агресії та зухвало порушують норми міжнародного гуманітарного права повинні пам’ятати про невідворотність покарання", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", вранці 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації здійснили відверто агресивні дії проти кораблів Військово-морських сил ЗС України, які йшли до Маріуполя, протаранивши один з них.