RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

6 млн доларів хабара для НАБУ: стали відомі прізвища та резонансні подробиці

Стали відомі імена людей, які брали участь у спробі передачі хабара в розмірі 6 млн доларів директору НАБУ Артему Ситнику та голові САП Назару Холодницькому.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Цензор.нет".

За словами джерела в правоохоронних органах, в цьому був задіяний перший заступник начальника головного управління Державної податкової служби в Києві Микола Ільяшенко та екс-директор з правових питань газодобувної компанії Burisma Андрій Кіча.

Ільяшенко - держслужбовець 4-го рангу, в Податковій працює з 1995 року, нинішню посаду займає з листопада 2019 року.

За словами екс-нардепа Сергія Лещенка, Андрій Кіча є представником екс-міністра охорони навколишнього середовища часів Віктора Януковича Миколи Злочевського.

Як повідомив журналіст Юрій Бутусов, хабар для керівництва НАБУ від імені Злочевського брав відомий позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко.

"Ільяшенко передавав 6 мільйонів доларів позаштатному агенту НАБУ, всім відомому ... Євгену Шевченку! Так! Той самий Шевченко, фігурант численних судових процесів НАБУ, про що, здавалося б, знають усі. При цьому 1 мільйон доларів з суми хабара, які були передані йому за посередництво, вилучили в машині Ільяшенка", - зазначив Бутусов.

Такий величезний хабар намагалися дати за те, що Спеціальний антикорупційний прокурор Назар Холодницький закриє справу щодо скандально відомої компанії Burisma, якою володів Микола Злочевський, та в наглядовій раді якої працював син Джо Байдена, колишнього віце-президента США і майбутнього кандидата в президенти США від Демократичної партії.

У НАБУ та САП справа компанії Burisma довгий час перебувала без будь-якого руху, тому що довести причетність Злочевського було практично неможливо.

Хабар передавали після внесення Холодницьким рішення про закриття справи в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Ільяшенко зажадав доказів прийняття рішення про закриття справи.

Ситник та Холодницький з цієї нагоди відкинули в бік всі минулі конфлікти та взаємні звинувачення. Холодницький вніс зміни до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закрив справу стосовно Злочевського та Burisma.

Ільяшенко переконався, що зобов'язання виконано, і передав гроші. Після цього відбулося затримання.

"Микола Ільяшенко - один з найвпливовіших людей в українській владі, системоутворюючий та вирішальний у багатьох податкових та тіньових питаннях, адже Київ - головна податкова гавань країни", - зазначає видання.

Журналісти раніше знайшли у сім'ї чиновника 11 квартир та заміську віллу (і це тільки те, що відображено в офіційних базах даних).

Позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко, який брав участь в операції, пізніше підтвердив, що виступив в ролі посередника при передачі хабара від Злочеського Ситнику.

Шевченко написав у Facebook: "На фото п'ять мільйонів доларів США і ще один мільйон вилучили у посередника: товариш Злочевський думав, що раз йому вдалося купити баригу-президента, то за таку величезну суму купити "агента" і керівництво НАБУ і зовсім буде легко ... Але щось пішло не так, адже не всі речі, так само як і не всі люди в цьому світі вимірюються грошима - такі ось справи".

За словами Шевченка, 6 млн доларів будуть спрямовані до держбюджету.

Люди, які давали хабар, розраховували, що отримавши його, правоохоронці закриють справи за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна) та ч. 3 ст. 209 (відмивання грошових коштів, здобутих злочинним шляхом) Кримінального кодексу відносно Burisma та Злочевського.

Пізніше компанія Burisma Group спростувала свою причетність до цього скандалу.

Як повідомляв "Апостроф", 14 квітня перший заступник голови КМДА Микола Поворозник був викритий співробітниками СБУ в тому, що він через посередника вимагав неправомірну вигоду в розмірі 125 тисяч доларів від представника компанії-забудовника.