RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

"Бізнес" із в'язниці: українців масово обманювали зеки за допомогою фейкових сайтів

В Україні правоохоронці заблокували масштабну шахрайську схему, створену ув'язненими Вінницької колонії.

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

За даними спецслужби, шахрайство відбувалося за рахунок фейкових сайтів відомих торгових платформ, онлайн-продажів та оголошень.

З метою викрадення коштів з карток клієнтів зловмисники входили в довіру, представлялися співробітниками торгової платформи та пропонували заповнити реєстраційну форму для здійснення нібито придбаного товару. Потім зловмисники давали посилання на спеціально створений фішинговий ресурс, візуально ідентичний оригінальному сайту оголошень - з писання коштів здійснювалося спеціально підготовлені банківські картки або гаманці небанківських платіжних систем.

Незаконний бізнес проіснував понад 3 місяці, ошуканими виявилися багато людей з усіх регіонів країни. За даними слідства, до складу групи входило до 10 учасників, у тому числі засуджені, які відбувають покарання за скоєння тяжких злочинів. Через своїх спільників вони отримували мобільні телефони, сім-картки, банківські картки та доступ до фейкових електронних ресурсів.

Отриманий "прибуток" зловмисники використали для утримання кримінальних кіл. Під час обшуків у пенітенціарному закладі правоохоронці виявили т.зв. "чорну бухгалтерію" з прибутками-витратами та картковими рахунками різних банківських установ, а також засоби зв'язку.

За цим фактом порушено кримінальне провадження за ч.3 ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство), провадяться оперативно-слідчі дії.

Раніше "Апостроф" повідомляв про шахраїв в Києві, які обкрадають людей на оренді квартир.