RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Шахраї обікрали українців на мільйони: як працювала схема

У Києві правоохоронці розкрили діяльність злочинної групи з семи осіб, які займалися фінансовими махінаціями, маскуючи їх інвестиціями в криптовалюту.

Про це повідомила прес-служба Київської міської прокуратури.

Шахрайську схему вигадав 21-річний мешканець столиці. За весь час діяльності угруповання загальна сума збитків становила близько 3 мільйонів гривень.

Під час слідства правоохоронці з'ясували. Що зловмисники рекламували свої послуги через Інтернет із початку 2021 року. Вони "гарантували" своїм потенційним вкладникам отримання надприбутків на ринку віртуальних активів або криптовалюти. Пропонувалося купувати її за вигідною ціною і продавати, через якийсь час, за ціною набагато вищою за закупівельну.

Крім цього, шахраї пропонували послуги з реалізації арбітражу трафіку. Це різновид онлайн-бізнесу. Його суть полягає у купівлі та подальшому перепродажі раніше купленого трафіку на більш вигідних умовах.

Також повідомляється, що лідер угруповання запровадив ще один вид шахрайства. Він полягав у стягненні з інвесторів оплати комісії за нібито подальше виведення зароблених коштів.

Щоб показати "успішність" свого бізнесу, шахраї зняли офіс у Києві та навіть створили у ньому кол-центр. На сторінках у соцмережах вони демонстрували ролики, де розповідалося про успіхи роботи з інвесторами.

За допомогою цієї картинки зловмисники залучали кошти довірливих клієнтів. Мінімальний внесок складав 11 тисяч гривень.

Однак після отримання коштів на електронні гаманці та банківські рахунки ніякі послуги інвесторам/вкладникам не надавалися, обдурених клієнтів блокували, а отримані від них гроші розподілялися між членами групи.

Повідомляється, що за час своєї діяльності зловмисники встигли обдурити десятки людей, включно з іноземними громадянами. Загальна сума їхніх збитків становила майже 3 мільйони гривень.

21-річного організатора схеми було затримано на гарячому, коли інвестор передав йому 400 тисяч гривень.

За результатами документування та проведених обшуків у фігурантів вилучили документи, чорнові записи, флеш-носії, мобільні телефони, комп'ютерну техніку тощо.

Наразі всіх фігурантів злочинної схеми затримано. Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 12 років з конфіскацією майна.

Раніше ми повідомляли, що деякий час тому шахраї придумали нову схему розлучення українців.