RU  UA  EN

Середа, 2 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

1 жовтня

Всі новини

Замість відновлення області - собі в кишеню: СБУ викрила чергову корупційну схему

Служба безпеки України продовжує викривати корупціонерів, які наживаються на війні. Цього разу було викрито й заблоковано корупційну схему із розкрадання державних коштів, призначених на відбудову житла й інфраструктури, організатором якої стало керівництво Сумської ОВА.

Про це повідомили в пресслужбі СБУ.

Посадовці Сумської ОВА крали державні кошти, які уряд України виділив на відбудову регіону та ліквідацію наслідків бойових дій, обстрілів, зокрема, на відновлення інфраструктури й житла.

Читайте також: Вбити двох зайців: чому Банкова влаштувала день обшуків

Наразі два чиновники отримали підозру - заступник голови Сумської ОВА та т.в.о. начальника Департаменту капітального будівництва ОВА. Їм інкримінували такі статті Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану);
  • ч. 1 ст. 366 (службове підроблення).

"За даними досудового слідства, у квітні 2022 року заступник голови Сумської ОВА спільно з керівником Департаменту капбудівництва, призначення якого він пролобіював, організували схему розкрадання коштів, виділених Сумщині урядом. Серед об'єктів, які мали бути відновлені та відремонтовані за ці гроші, – житлові будинки, об'єкти цивільної та критичної інфраструктури, мости та дороги, які зазнали руйнувань внаслідок ворожих обстрілів", - додали в СБУ.

Корупціонери уклали договори на проведення відновлювально-будівельних робіт із п’ятьма афілійованими комерційними структурами, які внесли в кошторис завищені у 2-3 рази ціни на будматеріали й купували їх через "фірми-прокладки".

Зауважимо, що під час ремонту тільки одного об'єкта підозрювані привласнили 1,4 млн грн. На рахунок ще 80 об'єктів триває експертиза.

"Під час обшуків за місцями роботи та проживання фігурантів правоохоронці виявили чорнову документацію, мобільні телефони та комп'ютерну техніку з доказами незаконної діяльності", - резюмували в пресслужбі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що СБУ знайшла чорну бухгалтерію "Укртатнафти".