RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Росіяни готуються до оборони у Криму: свіжі карти бойових дій

Російські окупанти в Криму бояться контрнаступу ЗСУ, через що останні кілька тижнів вони зосередилися на зведенні нових оборонних споруд на півострові.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на звіт ISW.

Ситуація на Луганщині та Харківщині

Російські окупаційні війська здійснили обмежені наземні атаки вздовж лінії Сватово-Кремінна. Згідно з заявою Генштабу ЗСУ, ці удари були невдалими й сталися неподалік Невського, району Серебрянського лісу, Білогорівки та Верхньокам'янського. Водночас геолокаційні кадри, опубліковані 1 квітня, свідчать про те, що українські війська здійснили обмежений поступ на південний захід від Краснопопівки. Глава Луганської ОДА Олексій Смирнов зазначив 3 квітня, що попри присутність більшої кількості російських військ поблизу населеного пункту, українські сили продовжують успішно відбивати постійні атаки на Білогорівку.

За заявою Міністерства оборони Росії, підрозділи ПДВ перед відправкою на невідомий фронт в Україні отримали нове озброєння - термобаричні артилерійські системи ТОС-1А "Сонцепек". Це перший випадок в історії, коли підрозділи ПДВ отримали таке озброєння.

Читайте також: Ворог здійснив майже 70 атак і завдав 21 авіаудар: свіже зведення Генштабу

Бої у Донецькій області

2 і 3 квітня група "Вагнера" продовжувала просування до центру міста Бахмут. Опубліковані геолокаційні кадри показують український ракетний удар по російських позиціях у комплексі AZOM на півночі Бахмута, що підтверджує захоплення групою "Вагнера" комплексу приблизно 28 березня. На геолокаційному знімку, зробленому вночі 2 квітня, видно, як Євген Пригожин підіймає прапор російський перед будівлею міської адміністрації Бахмута.

Водночас Генштаб України повідомив 2 та 3 квітня, що українські війська продовжують відбивати російські атаки на Бахмут. Атаки продовжуються на північний захід від міста в районі Оріхово-Васильівки (12 км на північний захід) та на південний захід від Бахмута в районі Іванівського та Предтечиного. Водночас російське ПДВ все активніше підтримує операції групи "Вагнера" в Бахмуті.

2 квітня відбувалися активні наступальні операції російських військ на заході Донецької області. Цього ж дня було помічено безуспішні спроби росіян наступити на місто Вугледар, що за 30 км на південний захід від Донецька. За словами представника російського Східного угруповання військ, Олександра Гордєєва, 2 та 3 квітня російські війська змогли відбити атаки українських розвідників на невідомих місцях на південному заході Донецька, а також на сході Запорізької області приблизно за 100 км на південний захід від Донецька.

Ситуація на півдні

Російські військові висловлюють занепокоєння щодо можливої загрози з боку України у напрямку Криму, який вони окупували. На півострові тривають підготовчі роботи із забезпечення обороноздатності та матеріально-технічного забезпечення. Знімки з супутника, опубліковані 1 квітня, демонструють, що російські військові збудували оборонні споруди вздовж ключових наземних ліній зв'язку (GLOCs) і логістичних вузлів у Криму, включаючи область Вірменська, на південь від Чонгара (34 км на північний схід від Джанкоя) вздовж шосе E1 біля Філатівки (8 км на південний схід від Армянська) вздовж шосе E97, а також поблизу Воронцовки (20 км на південь від Армянська) і на пляжах Євпаторії на західному узбережжі Криму.

За інформацією The Washington Post, російська влада зосередилася на зведенні нових оборонних споруд у Криму протягом останніх кількох тижнів на тлі чуток про український контрнаступ, у тому числі поблизу Вітіно на західному узбережжі Криму (15 км на захід від Євпаторії), Медведівки (22 км на північний схід від Джанкоя), Вірменська, Маслового (9 км на північ від Джанкоя), і Новоіванівка (32 км на північний захід від Джанкоя). Російські війська встановили великі укріплення на підході до Криму з боку окупованої Херсонської області.

Супутникові знімки, опубліковані 3 квітня, показують, що російська влада продовжує зусилля по відновленню залізничної колії через Керченський міст, який був пошкоджений через раніше заявлені аномальні погодні умови. Однак на автомобільному мосту через Керченську протоку, як і раніше, утворилися пробки довжиною від 1,7 до 2 км з обох боків моста, і понад 100 великовагових вантажівок стоять у черзі, щоб переправитися через Керч через контрольно-пропускні пункти.

Водночас 2 квітня, українські військові завдали удару за допомогою "Хаймарсів" по російському залізничному депо в окупованому Мелітополі Запорізької області. То був третій такий удар за останні сім днів. Раніше російські джерела повідомляли, що українські війська завдавали таких ударів по тиловим елементам під час контрнаступу в Херсонській області в осінній період 2022 року.

Раніше ми писали, що на Заході розповіли, коли чекати на контрнаступ ЗСУ.

Вас може зацікавити:
Уночі Росія атакувала Україну "шахедами": скільки дронів збила ППО і де був "приліт"

Їх постійно "кришать": військовий експерт про ситуацію в Бахмуті.

Українську землю звільнили ще від 530 окупантів: оприлюднено втрати ворога за добу