RU  UA  EN

Вівторок, 2 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 липня

1 липня

Всі новини

Росіяни не припиняють штурми під Кремінною: оновлені карти боїв

На 451 добу повномасштабного російського вторгнення окупанти намагаються наступати на чотирьох напрямках. Водночас українські війська також контратакують, зокрема біля Білогорівки під Кремінною.

Про це йдеться в Інституті вивчення війни (ISW).

Харківщина та Луганщина

За інформацією російських джерел, 19 травня російські військові продовжили свій наступ на лінії Куп'янськ-Сватове. Представники Міноборони Росії заявили про поразку українських диверсійно-розвідувальних груп поблизу Тимківки (на схід від Куп'янська на 18 км) та Синьківки (на північний схід від Куп'янська на 10 км) підрозділами Західного угруповання військ, в основному Західного військового округу.

Згідно з заявою російського військового блогера, українські сили нібито втратили контроль над тактично важливою ділянкою височини на захід від Масютівки (що знаходиться на 13 км на північний схід від Куп'янська), і бої продовжуються на лінії зіткнення між Масютівкою та Лиманом Першим (11 км на північний схід від Куп'янська). На опублікованих 19 травня геолокаційних кадрах бойових дій можна побачити удари українських військ за позиціями російських у Масютівці. Ще один російський "військор" стверджує, що російські війська атакували Новоселівське, розташоване за 14 км на північний схід від Сватового.

19 травня російські військові продовжували проводити обмежені наземні атаки поблизу Кремінної. За інформацією українського Генштабу, ці наступальні дії російських військ у районі Білогорівки (10 км на південь від Кремінної) не принесли їм успіху.

Російський військовий блогер стверджував, що українські війська здійснили контратаку в районі Білогорівки, відбивши кілька раніше втрачених позицій. Він також стверджує, що російські війська просунулися в районі Серебрянського лісу поблизу Шипловки (10 км на південь від Кремінної) і провели атаки на захід і північний захід від Кремінної, поблизу Невського (18 км на північний захід) і Макіївки (22 км на північний захід).

Читайте також: Передача Україні винищувачів F-16: про що домовився Зеленський з союзниками

Донбас

19 травня російські військові продовжували здійснювати наземні атаки у районі Бахмута. Російські військові блогери подали різні заяви щодо ситуації: одні стверджували, що сили групи "Вагнера" або трохи просунулися, або повністю звільнили український укріпрайон на заході Бахмута. Однак геолокаційні кадри свідчать, що на 18 травня українські сили утримували свої позиції в укріпрайоні.

За інформацією, отриманою від "військора" 19 травня, війська "Вагнера" нібито просунулися у бік в'їзду до Бахмуту трасою Т0504, яка веде з Бахмута до Часового Яру, у південно-західній частині міста. Український Генштаб повідомив, що бої продовжуються в Бахмуті й що російські війська проводили невдалі наступальні операції у напрямку Івановського (знаходиться 6 км на захід від Бахмута) та Білої Гори (14 км на південний захід від Бахмута).

У російському інформаційному просторі з'являються різні заяви про те, що група "Вагнер" завершила захоплення Бахмута 19 травня, але ці заяви були передчасними та викликали невдоволення інших впливових голосів. Інститут з вивчення війни (ISW) не помітив жодних ознак того, що українські сили контрольовано залишають свої позиції в місті або що напади з боку групи "Вагнер" неминуче призведуть до захоплення всіх українських позицій, що залишилися.

19 травня російські війська збільшили темп наземних атак уздовж лінії Авдіївка-Донецьк після тижневого уповільнення. За інформацією від українського Генштабу, російські війська здійснили невдалі наземні атаки в районі Новокалинового (що знаходиться на 8 км на північ від Авдіївки), Степового (2 км на північ від Авдіївки), Авдіївки, Північного (5 км на захід від Авдіївки), Первомайського 11 км на південний захід від Авдіївки), Мар'їнки (27 км на південний захід від Авдіївки) та Новомихайлівки (36 км на південний захід від Авдіївки). Кількість зачеплених населених пунктів значно перевищила кількість, яку було перераховано Генштабом України за останній тиждень.

Згідно з інформацією російського джерела, на авдіївському напрямку не відбулося значних змін, і станом на 18 травня російські війська лише незначно просунулися на захід від Мар'їнки. 19 травня те саме джерело стверджувало, що українські сили збільшили інтенсивність артилерійського обстрілу в районі Авдіївки. Російське незалежне розслідувальне видання "Важливі історії" (iStories) повідомило, що український удар HIMARS знищив до 10 російських танків Т-90 на схід від Мар'їнки у невстановлену дату.

Крім того, російський військовий блогер стверджував, що 19 травня українські сили здійснили контратаку поблизу населеного пункту Солодке (знаходиться на 32 км на південний захід від Донецька) на заході Донецької області. За його словами, українські сили намагаються просунутися на південний схід від Солодкого у напрямку траси Н20 у районі Волновахи, але не було уточнено, яким був результат цієї атаки. Останнім часом українські сили проводили обмежені та локалізовані контратаки на заході Донецької області.

Південь

Запорізька обласна військова адміністрація та міський голова Мелітополя, Іван Федоров, повідомили 18 та 19 травня, що російські війська готуються до передбачуваного українського контрнаступу шляхом затоплення полів у Василівському районі (знаходиться приблизно за 35 км на південь від міста Запоріжжя) та Якимівському районі (поблизу). Раніше ISW інформував про спроби Росії затопити територію біля Каховського водосховища у неправильній спробі посилити оборонне приготування.

Російські війська продовжують загрожувати Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС). За інформацією агентства Reuters 19 травня, російські війська зміцнюють свої оборонні позиції на території ЗАЕС та на її околицях. Стверджується, що вони розміщують міни, будують траншеї та встановлюють вогневі позиції на деяких будівлях ЗАЕС. Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив 19 травня, що ЗАЕС була обстріляна невідомими особами і закликав сторони конфлікту не використовувати ЗАЕС як військову базу.

19 травня російські джерела заявили, що українські безпілотники були націлені на окупований Росією Крим. Сергій Аксьонов, голова окупаційного уряду Криму, заявив, що російські війська збили чотири українські безпілотники на північ від Джанкоя і один біля Солоного Озера. Проте, ISW не має візуальних доказів, які б підтверджували збиття безпілотних апаратів у Криму.

Крім того, 19 травня Міноборони Росії опублікувало кадри, де нібито видно, як Міністр оборони РФ Сергій Шойгу відвідує передовий командний пункт невизначеного формування Східного угруповання військ (СВО) на Запорізькому напрямку. Повідомляється, що Путін відправив у відставку командувача Східного військового округу (СВО) Росії генерал-полковника Рустама Мурадова у березні чи квітні 2023 року, але Міноборони Росії не підтвердило ні звільнення Мурадова, ні призначення його заміни.

Міністерство оборони, ймовірно, опублікувало ці кадри, щоб забезпечити узгодженість командування та управління ЕМД, які відповідають за великий сектор фронту на півдні України.

Раніше ми писали, що 19 травня в Юнаківській громаді під Сумами загинули три цивільні особи через російські обстріли.

  • Вас також може зацікавити:

Ще дві країни навчатимуть пілотів ЗСУ: що відомо

Влучили в аеродром? У Маріуполі пролунали вибухи, відео

Окупанти засипали переправу на острів Джарилгач: опубліковані знімки