RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

ATACMS все ближче: чому ці ракети потрібні Україні

Олег Катков про можливості ATACMS проти росіян

Олег Катков про можливості ATACMS проти росіян Вихід ракети ATACMS з пускової установки Фото: з відкритих джерел

Комітет Палати представників США з закордонних справ днями підтримав двопартійну резолюцію із закликом до адміністрації Байдена щодо негайного надання Україні ракет ATACMS. У тексті резолюції також згадуються іранські дрони-камікадзе, які терористи постійно використовують проти нас. Про те, чи отримає ці ракети Україна, як їх можна буде застосувати та які аналоги ATACMS є у світі - розповів експерт з питань озброєнь, головний редактор Defense Express Олег Катков.

Обʼєктивно, ця резолюція наближає надання Україні ракет ATACMS. Мені здається, що після того, як Велика Британія передала Storm Shadow, які вкрай ефективно використовуються, які мають дальність, скоріше за все, до 300 км, питання надання Україні далекобійного озброєння від інших країн обʼєктивно має бути відкритим. Раніше США, наприклад, говорили, що вони не будуть передавати ATACMS через те, що це може викликати якусь ескалацію. Наприклад, Велика Британія і використання Storm Shadow чудово демонструють, що це чергова "червона лінія", найчервоніша. Обʼєктивно, не має значення які РФ малює "червоні лінії", тому що їх вже стільки, що можна вже перефарбувати весь Кремль.

Читайте: Святий HIMARS: як американська зброя допомогла Україні

ATACMS та іранські дрони

Враховуючи, що ATACMS – не призначена для ураження повітряних цілей, можливо мова йде про те, що завдяки цій ракеті цілком логічно можна вражати найголовніше – пускові райони. Тобто саме пускові установки з особовим складом, який їх запускає. Це вже буде мати доволі вагоме значення. Якщо в США вже говорять, що треба бити по "Шахедах" – маються на увазі не повітряні обʼєкти, а пускові установки – то це може означати заочний дозвіл на використання цих ракет по території рф в кордонах 1991 року. Це вже значно цікавіше, ніж просто передати ATACMS з якимись обмеженнями та умовами.

Зрештою, насправді сама умова (не бити по території рф, – "Апостроф") є певною мірою доволі дикою, на мій погляд. Мова йде про те, що треба вражати саме військові обʼєкти, і їх величезна кількість. Мова йде не лише про ті ж пускові й не лише "Шахедів". Мова йде про необхідність знищення тих самих умовних комплексів "Бал" з ракетами Х-35, які рашисти перекинули до Брянської області. Дальність роботи цієї Х-35 – 300 кілометрів. Де б вони під час пуску не знаходилися, вони з вірогідністю в 99% будуть в зоні ураження такого комплексу як ATACMS, який також має дальність 300 кілометрів.

Звісно, в цих умовах, коли буде отримана можливість бити західним далекобійним озброєнням по військових обʼєктах вже на території рф - це абсолютно змінить ситуацію на полі бою.

Читайте: Розгром Росії українською армією можливий в 2023 році: генерал США озвучив сценарій

Які аналоги можемо отримати

Це складне питання. Насправді має бути заклик до США, тому що, крім ATACMS у них є чудова ракета JASSM – крилата ракета для тактичної авіації. За характеристиками вона аналогічна Storm Shadow як така – тобто і за бойовою частиною, і за засобом наведення, і за габаритами тощо.

Ще є в теорії варіанти з, наприклад, певним ракетним озброєнням зі Швеції. Там є ракета RBS-15. Вона у сучасній версії може уражати наземні цілі та випускатися з наземної пускової. Але вона (передача їх Україні, – "Апостроф") жодного разу не була на стадії навіть обговорення. Можливо через те, що цих ракет просто дійсно мало.

І є такий варіант як турецька ракета KHAN – експортна версія. І ракета Bora – ОТРК, подібна до ATACMS. Але там теж питання готовності цих ракет, до просто виготовлення навіть, тому що це поки проект на стадії фактично дослідних зразків.

Читайте: Росіян буде штормити: Україна отримала потужну зброю проти окупанта

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян