RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Навмисне підвезли до кордону: турист розповів, як його затримував ТЦК на Закарпатті

На Закарпатті співробітники ТЦК мобілізували мешканця Дніпропетровської області прямо з потяга.

Про це повідомляє "Інформатор".

Читайте також: На Волині поліція і ТЦК запхали в авто батька бійця, який воює на передовій: відео

Історія сталася днями на Закарпатті з мешканцем Дніпропетровської області, який приїхав до Карпат з товаришем з намірами пройти пішим туристичним маршрутом. Як тільки він зійшов з поїзда, чоловіка затримали представники ТЦК і СП через те, що він нібито перебуває в розшуку.

Через дві доби він уже їхав як новобранець до навчальної частини ЗСУ. Але справжнім відкриттям є методи роботи місцевих ТЦК: щоб "довести" провину чоловіка, його... навмисне підвезли до найближчого кордону, щоб затримати як ухилянта.

23 березня о 08:00 ранку він зійшов з поїзда у закарпатському Воловці та сів у маршрутку, щоб поїхати до села Ізки неподалік. І тоді зауважив, що до транспорту прямують кілька працівників ТЦК.

"До мене підійшли четверо, почали розмовляти: одразу дуже агресивно, з криками, наполегливо вимагаючи документи. Викликали наряд поліцію - і я показав їм свої папери. Тут раптом виявилося, що я у розшуку в якомусь із ТЦК", - розповідає Андрій.

Затриманого разом із його товаришем, якого теж схопили та закули у кайданки, доставили до місцевого відділу поліції. Там склали протокол про затримання за ст.210 (порушення військовозобов'язаними правилами військового обліку - штраф від 510 до 850 грн). Для його друга історія закінчилася саме там: він не значився в базах і відмовлявся підписувати будь-які документи.

"Тільки я вийшов за двері - скрутили, вирвали з рук телефон, заштовхали в машину. Доставили до Воловецького ТЦК. Там я спілкувався з якимись незрозумілими для мене людьми - пропонували щось підписати, але я відмовився. Через три години мене знову заштовхали в автомобіль – старенький Mitsubishi Pajero - і відвезли до Мукачево”, - продовжує Андрій Козюра.

У районному ТЦК його зустрів співробітник, на ім'я Антон. Знову запропонував підписати документи, сфотографував. Після цього Козюру доправили до лікарні, щоб зробити флюорографію. Чоловік каже: весь час поруч із ним перебували двоє військових, стежили, "ніби за злочинцем". Після двогодинних умовлянь та погроз, зрозумівши, що їхній "підопічний" не збирається проходити процедуру, військові посадили його в машину і повезли назад до ТЦК.

"Прийшов той самий Антон, сказав: мовляв, про тебе подзвонили, сказали, треба випускати. Ми тут усі вибачаємося, зараз тебе підвеземо у зворотному напрямку - я тоді не зрозумів, що відбувається: думаю, що це у них вже заготовлена "схема" з імпровізацією", - каже чоловік.

За словами Козюри, його знову посадили в авто, цього разу – цивільний седан Audi на червоних європейських номерних знаках. Пів години кудись везли (на вулиці було вже темно), після чого Антон із кимось коротко поговорив телефоном, навіщо чомусь виходив з автомобіля. Тоді знову зупинився, відчинив двері Андрія і вказав напрям - мовляв, йди, там кав'ярня.

"Я зробив 5-6 кроків, спробував включити телефон і побачив, що він повністю "обнулений" - немає сім-карт, пам'ять стерта. Зрозумів: таким чином у ТЦК видалили небажані відео спілкування з власними співробітниками - а у мене якраз був такий запис.А тоді до мене підбігли два "козаки" у цивільному, схопили та почали розпитувати: хто я, звідки, навіщо", - розповів Андрій.

Виявилося, що обидва переодягнені співробітники Держприкордонслужби. Чоловік припускає, що саме з ними вів діалог "Антон" із Мукачівського ТЦК. Тобто він просто передав його з рук до рук прикордонникам. Але важливо, де саме це сталося: обидва одразу ж пояснили Андрію, що його затримано за 800 метрів від державного кордону. Саме туди його підвезли співробітники ТЦК - щоб він напевно вже не зміг позбутися уявних "злочинів проти системи".

"Десь через 10 хвилин із лісу вийшли інші п'ять чи шість прикордонників. Мене сфотографували, зробили фото, одягнувши жилет: я стою з обличчям долі, поряд собака - типове фото "ухилянта" зі зведення Держприкордонслужби. А потім забрали до камери, де протримали до ранку”, – розповів Андрій.

Пригоди тривали ще понад добу: поліція знову затримала чоловіка і разом з іншими такими ж затриманими доставила до Ужгорода - там, у колишньому Центрі зайнятості, чи не найбільший ТЦК та СП регіону. Андрій Козюра відмовлявся підписувати будь-які папери, стверджуючи, що не порушував закони, а є звичайним громадянином, якого утримують проти його волі.

Особливого ефекту це, слід зазначити, не дало - його просто помістили до інших затриманих, виписали "чистенькі" військово-облікові документи та розпорядження про мобілізацію до лав Збройних сил, порушивши при цьому законодавство, адже чоловік перебував за межами регіону свого проживання. Його змусили пройти військово-лікарську комісію, і за 12 години без жодних пояснень відправили до Рівненської області на полігон.

Редакція видання звернулася до Ужгородського ТЦК за коментарем з приводу історії, що трапилася з мобілізованим там мешканцем Дніпропетровської області.

"На момент публікації зв'язатися з головою місцевого ТЦК та СП Ігорем Тищуком нам не вдалося. А на гарячій лінії місцевого ТЦК нам сказали, що утримуються від офіційних коментарів. Надсилайте запит до прес-служби, і ми надамо вам офіційну відповідь, зазначив співробітник ТЦК та СП Ужгорода”, - йдеться у повідомленні.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на Полтавщині чоловік отримав 18 повісток і не витримав.

  • Вас також може зацікавити:

На Закарпатті працівники ТЦК схопили водія автобуса, який привіз дитячу збірну на змагання: подробиці скандалу

Чи мають право працівники ТЦК заходити на приватну територію: українцям дали пояснення

Що робити, якщо працівники ТЦК намагаються "запхати" вас в авто: пояснення юриста

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.