RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

У The Economist дізналися про три варіанти наступу ЗСУ на Росію

Під час підготовки наступу Сил оборони на територію країни-агресора головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський розглядав водночас три можливі сценарії атаки та тримав всю операцію в особливій секретності.

Про це йдеться в матеріалі The Economist.

Зауважується, що головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, на тлі російських наступальних дій на Донеччині, у липні почав планувати секретну операцію на території РФ, розглядаючи одразу три можливі сценарії атаки.

Співрозмовники сказали виданню, що ці варіанти містили зокрема напад у Брянській або Курській областях, а також їхню комбінацію. Метою назвали послабити позиції Росії на Донбасі та забезпечити вигідніші умови для майбутніх переговорів.

The Economist наголошує, що головнокомандувач Сирський ретельно тримав ці плани в таємниці, розповідаючи лише вузькому колу генералів та співробітників служб безпеки. Тільки пізніше до плану залучили розвідку. Таким чином Сирському вдалося "здивувати" Росію та почати діяти неочікувано. Підкріплення перекинули в ліси під приводом захисту від імовірного російського нападу на Сумщину.

Видання, посилаючись на джерело, пише:

"Українські війська почали підозрювати щось серйозне на початку серпня, коли їм видали нове спорядження і провели навчання на макетах, які виявилися схожими на російські села".

Разом з цим зауважується, що коли операція в Курській області почала сповільнюватися, Сирський змістив фокус на зміцнення флангів уздовж кордону з метою створення надійних оборонних ліній. Джерела повідомили виданню, що українські військові, ймовірно, мають намір встановити контроль на південному березі річки Сейм, тоді як противник посилив свої дії у відповідь, перекидаючи досвідчені підрозділи в Курськ і активізуючи атаки на Покровському напрямку Донеччини.

Нагадаємо, раніше в The New York Times дізнались, що Україна готувала наступ на Курську область з особливою секретністю - про деталі операції знали лише кілька людей, а військовим повідомили за день до атаки.