RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Купівля/продаж авто за дорученням: експерт розповів про головні ризики

Купуючи автомобіль, важливо не тільки не попастися на вудку шахраїв, але і в разі, якщо угода відбувається за дорученням, чітко знати, чим це може загрожувати.

Про це повідомляється на сайті Безоплатної правової допомоги.

Купівля/продаж авто за довіреністю може обернутися неприємними сюрпризами як для покупця, так і для довірителя. Важливо розуміти, що саме він вважається власником авто до того моменту, поки воно не буде оформлено на іншу особу.

Зокрема, це загрожує йому тим, що штрафи, "зароблені" новим власником за порушення зафіксовані в автоматичному режимі (перевищення дозволеної швидкості руху, порушення правил стоянки і т.д.) будуть виписуватися саме щодо власника машини.

Покупець, який отримує автомобіль за дорученням, також наражається на небезпеку. Наприклад, довіритель може в односторонньому порядку відкликати генеральну довіреність. Це веде до того, що покупець позбавляється всіх прав на транспортний засіб і зобов'язаний повернути його власнику. Якщо цього не відбувається, машину подають в розшук.

Крім того, в разі смерті власника автомобіля, визнання його недієздатним, обмеження цивільної дієздатності, право на володіння автомобілем переходить до його спадкоємців або опікунів. Тоді дія довіреності припиняється і машину потрібно буде повернути.

Також можливо що:

  • авто передано власником-продавцем в заставу;
  • на машину накладений арешт або стягнення;
  • автомобіль конфісковано за дії і зобов'язання реального власника.

Важливо, що продаючи авто за дорученням, власник має право видати нову довіреність тільки на термін, що залишився до закінчення первинного доручення.

Як писав "Апостроф", раніше експерти розповіли, як купуючи машину розпізнати авто- "потопельник".