RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Розпочався Великий піст: поради по харчуванню та жорсткі заборони

Слідом за Прощеною неділею православні та греко-католики почали дотримуватися Великого посту, який триває до самої Пасхи (8 квітня).

Сакральним сенсом Великого посту є очищення душі і тіла через самообмеження, в тому числі і в плані харчування.

Піст встановлений на честь посту, якого дотримувався Ісус Христос у пустелі протягом 40 днів, а його мета – підготовка до Великодня.

Віруючі дотримуються строгих правил харчування, а в перші дні посту і в Страсну п'ятницю взагалі нічого не їдять.

В інші дні також встановлено певні правила: понеділок, середа, п'ятниця – сухоїдіння (продукти, які не варилися і не смажилися – тільки хліб, вода, овочі, фрукти, мед, сухофрукти).

Вівторок, четвер – можна їсти гарячу їжу, але без додавання рослинного та інших масел.

Субота, неділя – пісна їжа з рослинним маслом.

У Великий піст не можна їсти м'ясо і всі похідні, молоко і близькі до нього продукти, яйця, а також заборонено до вживання спиртне.

Їжа під час посту повинна бути простою, але різноманітною, щоб організм отримував достатню кількість необхідних речовин і вітамінів.

Крім обмежень в їжі віруючі дотримуються й інших правила, намагаючись бути стриманими у всьому.

Як повідомляв "Апостроф", 12 лютого українці починали святкувати Масляну, яка тривала до 18 лютого включно.