Слідом за Прощеною неділею православні та греко-католики почали дотримуватися Великого посту, який триває до самої Пасхи (8 квітня).
Сакральним сенсом Великого посту є очищення душі і тіла через самообмеження, в тому числі і в плані харчування.
Піст встановлений на честь посту, якого дотримувався Ісус Христос у пустелі протягом 40 днів, а його мета – підготовка до Великодня.
Віруючі дотримуються строгих правил харчування, а в перші дні посту і в Страсну п'ятницю взагалі нічого не їдять.
В інші дні також встановлено певні правила: понеділок, середа, п'ятниця – сухоїдіння (продукти, які не варилися і не смажилися – тільки хліб, вода, овочі, фрукти, мед, сухофрукти).
Вівторок, четвер – можна їсти гарячу їжу, але без додавання рослинного та інших масел.
Субота, неділя – пісна їжа з рослинним маслом.
У Великий піст не можна їсти м'ясо і всі похідні, молоко і близькі до нього продукти, яйця, а також заборонено до вживання спиртне.
Їжа під час посту повинна бути простою, але різноманітною, щоб організм отримував достатню кількість необхідних речовин і вітамінів.
Крім обмежень в їжі віруючі дотримуються й інших правила, намагаючись бути стриманими у всьому.
Як повідомляв "Апостроф", 12 лютого українці починали святкувати Масляну, яка тривала до 18 лютого включно.