RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Картини з секретом: які невидимі малюнки приховують полотна знаменитих майстрів

Експерти зробили рентгенівські знімки картин в мадридському музеї, що допомогло під іншим кутом поглянути на витвори мистецтва.

Про це повідомляє видання el Diario.

Національний музей Прадо зробив добірку робіт відомих художників, які приховували несподівані деталі.

Вівтарний образ "Зняття з хреста" фламандського художника Рогіра ван дер Вейдена

На картині зображений Ісус Христос після розп'яття. Як виявилося, дошка під полотном була зшита з 11 вертикальних дощок, що вдалося виявити тільки на рентгенівському знімку. Дошки були з'єднані дерев'яними штифтами. За словами працівників музею, завдяки знімку вони також змогли переконатися, що дошка знаходиться в доброму стані.

Портрет короля Іспанії Карла II кисті Карреньо де Міранди

За портретом монарха в повний зріст ховається він же, але в більш юному віці. По всій видимості, живописець повторно використав полотно через пару років, коли Карл II підріс. Він позував в тій же кімнаті - це дзеркальний зал Алькасара в Мадриді. Але на колишній картині його вигляд більш значний. Експерти вважають, що художник хотів передати образ дорослого монарха, який міг правити країною.

Полотно "Мисливець з рушницею" Франсиско Гойї

Ця робота являла собою картон гобелена для їдальні палацу принців астурійських в Ескоріале. У всякому разі, так вважалося до цього дослідження.

"Це випадок, який вразив співробітників музею. Виявилося, що це не одна робота, а дві. Картина відповідає двом різним сценам: одна виконана Гойєю, а інша - Матіасом Теллес", - сказав експерт.

Експерти з'ясували, що Теллес написав ліву частину картини з підліском і деревами. Крім того, в його частині був зображений вовк, який згодом був з полотна прибраний. Собака з частини Гойї була вирізана і поміщена в центр зображення, щоб об'єднати дві роботи.

Як повідомляв "Апостроф", малюнок легендарного художника Пабло Пікассо був виявлений під одною з його найвідоміших картин.

А швейцарські вчені прийшли до висновку, що Леонардо да Вінчі мав особливий зір, завдяки якому він міг бачити світ ніби в сповільненій зйомці і зміг зобразити посмішку Джоконди.