RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Річниця загибелі Павла Шеремета: як іде розслідування резонансного вбивства

У суботу, 20 липня, виповнюється рівно три роки з дня смерті журналіста Павла Шеремета, який в цей день вийшов з дому, сів у автомобіль і загинув внаслідок вибуху.

Про трагедію через три роки згадує Українська правда.

Так, в Нацполіціі розповіли, що з минулої річниці вбивства допитали понад 200 осіб, отримали понад 100 доступів до речей і документів, провели 13 експертиз, наклали 3 арешту на інформацію і направили два доручення про проведення слідчих дій в США і Швеції. Також, за словами правоохоронців, слідчі допитали власників і користувачів двох автомобілів, на які звернули увагу журналісти. Крім того, з колишнім співробітником СБУ провели слідчий експеримент.

Нагадаємо, що з самого початку основними версіями злочину називали професійну діяльність Шеремета та дестабілізацію ситуації в Україні - російський слід. Серед можливих мотивів озвучувалися також "неприязнь у відносинах або особисті мотиви" і замах на Притулу, так як підірвана машина формально належала саме їй. За роки після вбивства перелік версій не змінився.

Велику частину інформації про можливих злочинців оприлюднили протягом перших півроку. Йдеться про двох людей - єдині, кого можна назвати підозрюваними, хоча офіційно вони не мають такого статусу, а їх імена поки невідомі.

Це чоловік приблизно 168-175 сантиметрів зросту з "іспанською" борідкою і його напарниця - на 5 см нижче. Вони були в спортивних костюмах, людина - в кепці, напарниця - в капюшоні. Вони спускалися по вулиці Івана Франка, то йдучи окремо, ніби вони не знайомі, то зупиняючись для спілкування.

Близько 2:40 ночі жінка заклала вибухівку, після чого обидва знову пішли разом.

Камери також зафіксували підозрілих людей, які кілька днів ходили в районі будинку Шеремета. Вони міняли зовнішність і, як стверджують правоохоронці, уважно перевіряли наявність відеокамер. Їм приписують проведення розвідки перед злочином.

За годину до вбивства в напрямку Subaru пройшла жінка, замаскована перукою та окулярами. Через кілька хвилин після вибуху вона повернулася назад і, обійшовши місце трагедії, зайшла в метро.

За офіційною версією, активувати вибухівку могли з покинутого будинку на вулиці Франка. Там, за 170 метрів від перехрестя, є лаз в паркані, і детонатор міг спостерігати звідти за автомобілем Шеремета і перехрестям.

У лютому 2017 року голова МВС Арсен Аваков разом з підзвітною йому Нацполіціей говорив про півтораста терабайт записів, вилучених з камер спостереження, більше 400 судових дозволів на доступ до телефонів, які стосувалися понад 18 тисяч номерів, більше сотні моніторингів з'єднань поблизу місця вибуху, призначення 16 експертиз.

Аваков розповів також, що в липні в Україну в'їхала велика група громадян Росії нібито для участі в заходах однієї нетрадиційної церкви. З'єднання їх телефонів зафіксували в районі місця проживання і роботи Шеремета, в тому числі 20 липня, після чого телефони "зійшли нанівець". Силовики запевнили, що підозрюють цих людей в причетності і перевіряють їх.

У той же час, в травнем 2017 року журналісти-розслідувачі "Слідство.Інфо" разом з колегами з міжнародної організації OCCRP опублікували власне розслідування вбивства.

Його результати викликали додаткові питання до офіційного слідства, оскільки журналістам вдалося знайти свідків і записи, які залишилися поза увагою правоохоронців. Вони, зокрема, припустили, що вранці 20 липня жінка прийшла на місце злочину не одна, а з напарником, який дав сигнал, коли Шеремет сіл в авто.

Однак головні знахідки журналістів стосувалися нічних відеозаписів. Біля будинку Шеремета камера зафіксувала кілька підозрілих автомобілів, які покинули вулицю Івана Франка після того, як ймовірні вбивці пройшли повз і заклали вибухівку. Чоловіки з цих автомобілів спочатку вели себе як незнайомі, але пізніше спілкувалися, спускалися нижче по вулиці, в напрямку Subaru Шеремета.

За кермом одного з автомобілів, Skoda Octavia, був якийсь Ігор Устименко, якого розслідувачі ідентифікували як колишнього або нинішнього співробітника СБУ. Він і власниця Skoda давали журналістам суперечливі свідчення про покупку авто. Устименко не міг чітко пояснити, що робив під будинком Шеремета, натякав, що надавав там приватні послуги, запевняв, що вбивць не бачив.

Чоловік не став коментувати свою причетність до спецслужб. Сама СБУ потім підтвердила зв'язок з Устименком, але заявила, що його звільнили ще в 2014 році.

Однак журналісти відзначали, що незалежно від мети, з якою колишній правоохоронець приїхав в ту ніч на вулицю Франка, він міг бути цінним свідком. Але, за словами Устименка, слідство їм не цікавилося.

Крім того, в лютому 2017 року, слідчі розповідали, що говорили з 224 таксистами, які проїжджали біля місця вибуху. Однак, ймовірно, пропустили саме того, який міг бачити вбивць і в момент закладання вибухівки зупинився прямо у машини Шеремета. Цей водій в розмові з журналістами був здивований таким збігом і запевнив, що його не допитували.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко в суботу, 20 липня, відзвітував про хід розслідування у справі Шеремета. А президент Володимир Зеленський ініціював брифінг по справі Шеремета у вівторок, 23 липня.

Як повідомляв "Апостроф", раніше у Авакова назвали основну версію вбивства журналіста Шеремета.