RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Батьки в шоці: названо причину і деталі скандального нововведення в українських школах

У деяких містах України в школах вимагають плати за групи продовженого дня (ГПД) через небажання місцевої влади виділяти гроші на зарплати вчителям.

Про це "Апострофу" розповів юрист громадської організації "Батьки SOS" Роман Бондаренко.

Платні ГПД стали однією з головних причин шоку у батьків, які відвели своїх дітей в нову українську школу, при цьому платять за неї тільки в деяких містах.

"Групи продовженого дня фінансуються місцевою владою. Якщо місцева влада виділяє гроші на оплату праці вчителям, то ніяких питань немає, але якщо місцева влада витрачають гроші на щось інше, то виникають вже проблеми", - пояснює Бондаренко.

Ціни за групи продовженого дня різні: від 300 до 700 гривень на місяць плюс харчування.

"Ми перевелися з Києва, і я просто в шоці. Раніше у нас була безкоштовна ГПД до 18:00, тільки обід 20 гривень. Я пропонувала батькам написати колективний лист і йти до директора, але всі обурюються тільки за школою. Я б не обурювалася , якби скрізь так було. Але чому тільки в Ірпені та його районах? При тому що класи і школа в жахливому стані. Туалети ще 80-х років, без перегородок", - скаржиться "Апострофу" мешканка Ірпеня Анастасія Синельник.

За словами гендиректора Директорату дошкільної та шкільної освіти МОН Андрія Осмоловського, батьки не зобов'язані платити за групу подовженого дня, але можуть добровільно це робити.

"Робота вихователя групи повинна оплачуватися за рахунок освітньої субвенції (коштів, переданих місцевим бюджетам з держбюджету для гарантованої оплати праці педагогічних працівників)", - заявив Осмоловський.

Так як формально вимагати від батьків плати за групу подовженого дня не можна, особливо винахідлива місцева влада, щоб продовжувати збивати гроші, взагалі не створюють в школах групи продовженого дня, а роблять, наприклад, "курси навчально-розвиваючих занять", за які вже потрібно платити. Так, наприклад, вчинили в школі Коцюбинського (селище під Києвом), вивісивши на стіні навчального закладу таксу за групу подовженого дня.

Детальніше про нововведення в українській школі читайте в матеріалі "Апострофа": Батьки проти нової школи: чому реформа почалася з провалу.