RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Який шанс захворіти коронавірусом під час розмови з зараженим: вчені провели експеримент

Вченим вдалося встановити, наскільки небезпечним може бути розмова з людиною, яка заражена коронавірусом.

Результати досліджень опубліковано в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Американські дослідники з'ясували, що дрібні частки слини, що вилітають з рота людини під час гучної розмови, можуть залишатися в повітрі більше 10 хвилин та сприяти передачі вірусу.

За кожну секунду своєї промови людина генерує в середньому близько кількох тисяч крапель слини різного розміру: від 1 до 500 мікрометрів. При цьому швидкість осідання таких крапель залежить від цілої низки чинників: температури та вологості повітря, початкового розміру краплі, руху повітря та вмісту летючих речовин в слині.

На передачу коронавірусу повітряно-крапельним шляхом впливає в першу чергу розмір часток. Чим більше крапля - тим вище ризик, що в ній виявиться хоча б один вірус.

Наприклад, крапля слини діаметром 50 мікрометрів містить вірусну частку SARS-CoV-2 з ймовірністю 37%; а для крапель розміром 10 мікрометрів ця ймовірність менше в 100 разів (0,37%).

Вчені провели експеримент, в ході якого один з них протягом 25 секунд вимовляв в коробку висотою 60 сантиметрів фразу "Stay healthy" ("Будьте здорові"). У коробці було встановлено вентилятор, що забезпечував рівномірне перемішування повітря; також в неї потрапляв плоский лазерний промінь висотою 150 й товщиною в 1 міліметр.

Через 10 секунд після завершення промови вентилятор вимикався. Після цього вчені протягом 80 хвилин записували розподіл зважених часток всередині коробки. За кількістю крапель слини, які потрапляли в площину променя, дослідники розрахували загальну кількість крапель в обсязі камери.

З'ясувалося, що в момент вимикання вентилятора в коробці знаходилися близько 60 тисяч зважених часток. Це означало, що з рота експериментатора вилітало 2500 крапель слини щосекунди. Час осідання цих крапель склав від 8 до 14 хвилин (в залежності від розміру).

Середній початковий діаметр частинок слини коливався в діапазоні 11-20 мікрометрів. Таким чином, людина кожну секунду виділяла близько тисячі вірусомістких крапель, які знаходяться в повітрі не менше восьми хвилин.

Експеримент показує, що люди, які не дотримуються соціальної дистанції та не використовують засобів захисту, піддаються значній небезпеці та можуть легко заразитися.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені з Південної Кореї заявили, що коронавірусом не можна заразитися повторно, а у тих, хто вже перехворів, виробляється імунітет.

Також раніше у Великобританії прийшли до висновку, що зараження коронавірусом через їжу малоймовірно, оскільки респіраторні захворювання не поширюються через харчові продукти або їх упаковку.