RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Цунамі були висотою до 20 метрів: вчені з'ясували подробиці загибелі "британської Атлантиди"

Група британських вчених з Університету Бредфорда досліджує так званий "зсув Стурегга", що викликав близько 8000 років тому гігантське цунамі, яке поглинуло величезну ділянку суші Доггерленд, яка зараз знаходиться на дні Північного моря. Внаслідок цього катаклізму Британія перетворилася на острів.

Про це повідомляє німецьке видання Die Welt з посиланням на результати досліджень, опублікованих в спеціалізованому журналі Geosciences.

Вчені проаналізували результати гідролокаційних картування морського дна і проби грунту, підняті дослідним судном возде східного узбережжя Англії. У осадової породи були виявлені фрагменти рослин і тварин. Це дозволило не тільки дізнатися про флору і фауну Доггерланд, але і досить точно визначити їх вік.

До "потопу" це був зелений горбистий ландшафт з великими рівнинами, де водилися не тільки олені, але і такі великі ссавці, як шерстисті носороги, тури і кабани. Тут була родюча земля, широкі річки і озера, які виникли близько 15 тисяч років тому після закінчення Віслинського заледеніння.

У той час річка Темза впадала не в Північне море, а в Рейн, який своєю чергою в районі сучасної Бретані впадав в Атлантичний океан, а широкий перешийок з'єднував Англію з європейським континентом. Коли вода танучих льодовиків почала покривати нові частини суші, Доггерланд виявився оточеним морем. А приблизно 6200 року до н. е. цей острів спіткала гігантська катастрофа.

Континентальний шельф Стурегга біля узбережжя сучасної Норвегії, площею близько 450 квадратних кілометрів, обрушився на глибині від 150 до 400 метрів. Внаслідок цього 1780 кубічних кілометрів осадового грунту, гірської породи і уламків скель в кілька етапів сповзли в глибини моря на ділянці протяжністю в 200 кілометрів.

Цей катаклізм викликав ряд цунамі, які прокотилися від Північного і Норвезького морів до узбережжя Гренландії. Геологічні відкладення свідчать, що висота хвиль досягала 10-12 метрів, а на Фарерських та Шетландських островах - 20 метрів. Раніше передбачалося, що вода перелилася через Доггерланд і змила все живе з його поверхні.

Однак, як встановили вчені з Бредфорда, сліди осадових порід в південно-західній частині Доггерланд свідчать про те, що цунамі затопило не весь острів. Ймовірно, натиск цунамі стримав ліс і рельєф місцевості.

"Зібрані нами дані говорять, що спочатку ландшафт оговтався від повені. Тобто, остаточне зникнення Доггерланду відбулося лише через деякий час після стурегзького зсуву", - говорить учасник дослідження Вінсент Гаффні з університету Бредфорда.

Аналізи показують, що над хаотичним шаром породи, залишеним цунамі, є сліди нової флори і фауни. Стурегзька катастрофа знищила майже четвертину живих істот Доггерланду, умови життя вцілілих значно погіршилися, але верхні шари грунту свідчать, що життя на острові тривало ще кілька століть. Скелети, знайдені в сусідній Ютландії, дозволяють зробити висновок, що боротьба за мізерні життєві ресурси в кінці мезоліту велася насильницькими методами.

Останні частини Доггерланду були затоплені водою після танення останніх великих льодовиків близько 5500 року до н. е. Тепер від нього залишилися лише скелі Хельголанд, а Британія перетворилася на острів.

Як повідомляв "Апостроф", стародавнє китайське місто Шичень, яке було затоплене під час будівництва гідроелектростанції на річці Сіньань, було відкрито заново археологами.