RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Археологи знайшли унікальну статуетку кельтів з золотими очима: фото

Музей Спіша (Словаччина) поповнить свою експозицію новою важливою знахідкою - там представили кельтську бронзову статуетку, яку виявили в селі Яновце в окрузі Попрад. Вона відноситься до періоду латенської культури (археологічна культура кельтських племен Європи залізної доби), пам'ятки цього періоду раніше виявили як у східній частині Словаччини, так і на Закарпатті.

Про це повідомляє видання Mukachevo.net.

Музей Спіша проводив археологічні дослідження в історичній місцевості Закарпаття, яка відома з 19 століття, однак не була систематично досліджена.

"Знайдено більше 800 об'єктів з різних періодів. Більшість знахідок датуються латенським періодом. В основному це кельтські монети, бронзові пряжки та інші частини одягу, вироби з глини - кераміка, скляні намистини та браслети", - розповіла археолог Марія Худакова.

За її словами, найбільшою знахідкою є бронзова статуетка із зображенням оголеного чоловіка з типовою прикрасою цього періоду - хусткою на шиї.

"Знахідка виняткова своїм реалістичним зображенням людини та золотими очима", - розповіла археолог.

Зараз знахідки зберігаються в музеї Спіша у Спішській Новій Весі, а нову експозицію відкриють в наступному році.

Для довідки: латенська культура Закарпаття ІІІ–І ст. до н.е. була сполучною ланкою між кельтами Центральної Європи й давнім населенням, яке проживало на північ і схід від Карпат. Її пов'язують із племінним угрупуванням анартів, частина якого займала територію сучасної Закарпатської області України. У літературі існують згадки про приблизно 40 поселень латенської культури на Закарпатті.

На околиці сучасного міста Мукачево на схилах двох невисоких гір – Галіш та Ловачка розташовано кельтське селище (опідум). Тут знайдено сиродутні залізоплавильні горни, поруч з якими – багато шлаків і залишків деревнього вугілля. У опідумі, окрім зброї, виробляли також срібні монети, фібули, ювелірні прикраси.

Найбільшим з кельтських металургійних центрів Закарпаття є опідум на околиці сучасного села Нове Клинове, Виноградівського району, розташоване на відстані близько 30 км від опідума Галіш-Ловачка. Тут знайдені майже 150 залізоплавильних горнів, розташованих "гніздами" по 40-50 штук.

Як повідомляв "Апостроф", археологи Загребського університету виявили в висіченій у скелі гробниці на схилі гори в південній Далмації (Хорватія) давньогрецький військовий шолом, якому 2 тис. років.