RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Астрономи виявили в космосі "невловиму" нитку довжиною в 50 млн світлових років: фото

Астрономи стверджують, що у найбільшому масштабі Всесвіт складається з "космічної павутини" - величезних, неміцних ниток газу, які тягнуться між гігантськими скупченнями речовини. Нещодавно на підтвердження цій гіпотезі було знайдено невловиму нитку цієї "павутини" - космічну нитку гарячого газу, відкриту австралійськими і німецькими вченими.

Про це повідомляє Science Alert.

До недавнього часу слабкі газоподібні нитки "космічної павутини" Всесвіту були невловимими. Але зараз співпраця між австралійськими радіоастрономами та німецькими рентгенівськими астрономами виявила таку нитку за допомогою телескопа ASKAP у Західній Австралії, який створює масштабну картину Всесвіту на радіочастотах.

Також опубліковані в 2020 році перші спостереження німецького космічного телескопа eROSITA, які дають найглибшу широкомасштабну картину Всесвіту на частотах рентгенівських променів.

Обидва ці телескопи наступного покоління мають безпрецедентну здатність одночасно сканувати великі ділянки неба, тому вони чудово підібрані для вивчення масштабних особливостей Всесвіту.

Першим результатом співпраці австралійських і німецьких вчених стало відкриття космічної нитки гарячого газу.

За інформацією вчених, Великий вибух 13,8 млрд років тому заповнив Всесвіт невидимою темною матерією разом з невидимими воднем і гелієм. Протягом наступних кількох мільярдів років газ злипався під притяганням сили тяжіння, утворюючи нитки речовини з величезними порожніми порожнечами між собою.

Можливо, ці нитки містять більше половини речовини у Всесвіті, хоча самі вони містять лише десять частинок на кубічний метр - менше, ніж найкращий вакуум, який ми можемо створити на Землі.

Вважається, що майже всі галактики, які ми бачимо сьогодні, включаючи наш власний Чумацький Шлях, утворилися в цих нитках.

"Ми вважаємо, що галактики потім ковзають вздовж ниток, поки не потрапляють у щільні скупчення галактик, що згуртуються в місцях з'єднання ниток", - зазначили вчені.

Але до цього часу все це було на рівні гіпотез - вчені могли бачити галактики та скупчення, але не могли бачити самих газоподібних ниток.

Зараз eROSITA безпосередньо виявила гарячий газ у нитці довжиною 50 мільйонів світлових років. Це важливий крок вперед, який підтверджує правильність моделі космічної павутини вчених.

Також на радіозображеннях від ASKAP у Західній Австралії можна побачити окремі галактики, що потрапляють у скупчення. На них видно зігнуті та спотворені струмені, оскільки вони збиваються міжгалактичними вітрами в щільному газі в скупченнях.

"Ця робота є не тільки важливою як підтвердження нашої моделі Всесвіту, але і першим результатом співпраці між ASKAP та eROSITA. Ці два телескопи чудово підібрані для огляду нашого Всесвіту таким, яким його ще ніколи ніхто не бачив. Ми сподіваємося, що це відкриття буде першим із багатьох", - заявили вчені.

Як повідомляв "Апостроф", Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) опублікувало інтригуючий знімок, на якому з Землі проростають "волоски темної матерії".