RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Вчені відтворили вигляд "монстра", який жив 66 млн років тому - розрізав жертву одним укусом: фото

Дослідники з Університету Бата вивчили останки нового виду рептилії під назвою Xenodens calminechari, які жили 66 млн років тому.

Про це повідомляє Daily Mail.

Частини скелета мозазавра (давньої морської ящірки часів динозаврів) були виявлені в Марокко. Вчені встановили, що такі тварини бродили по берегах Африки. Хоча морська ящірка була розміром з невелику морську свиню, її ріжучі зуби дозволяли наносити потужні удари, розрізаючи рибу навпіл. У них були смертоносні акулячі зуби.

За словами дослідників, це відкриття збільшує різноманітність морських рептилій в кінці крейдяного періоду і припускає, що їх різноманітність досягла піку незадовго до того як астероїд вбив динозаврів, впавши на Землю 66 мільйонів років тому.

"66 мільйонів років тому узбережжя Африки були найнебезпечнішими морями в світі. Різноманітність хижаків там була не схожа ні на що інше на планеті", - сказав доктор Нік Лонгріч, старший викладач Центру еволюції Мілнера Університету Бата і провідний автор дослідження.

За його словами, в Африці мешкала величезна кількість мозазаврів. Деякі з них були гігантськими хижаками, пірнаючими в глибину, як сучасні кашалоти. Інші з величезними зубами та розміром до десяти метрів у довжину, були вищими хижаками, такими як косатки, треті - їли молюсків, як сучасні калани.

"Новий мозазавр додає ще одного небезпечного хижака", - зазначив Лонгрич.

Як повідомляв "Апостроф", дослідникам з Університету Квінсленда (Австралія) вдалося встановити, як саме виглядали доісторичні крокодили, яких назвали Paludirex vincenti.