RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вчені розвіяли популярний міф про стародавніх людей - таке вважалося неможливим, фото

Вчені-палеоантропологи з Тюбінгенського університету ім. Еберхарда Карла в Німеччині встановили, що розвиток великого пальця у древніх людей почався ще до використання ними інструментів - таке раніше вважали неможливим.

Про це повідомляє Science Alert.

Гіпотеза про пальці з'явилася не так давно. У ній йдеться, що людиноподібні примати могли користуватися великим пальцем до того, як він став більше схожий на наш. У новому дослідженні йдеться, що це було близько 2 мільйонів років тому. Пальці австралопітеків були більше схожі на пальці шимпанзе. Але при цьому вони могли користуватися інструментами без міцного великого пальця, протиставленого долоні.

"Це була однією з перших визначальних характеристик нашого родоводу, надаючи нашим предкам величезну адаптивну перевага", - сказала палеоантрополог Катерина Харваті.

Відзначають, що в старих дослідженнях говорилося, що австралопітеки африканські протиставлення кистей рук і великого пальця з'явилося значно раніше, ніж 2 мільйони років тому. Також інше раннє дослідження показувало, що австралопітек седіба, який жив приблизно 2 мільйони років тому, також мав спритні руки, схожі на руки сучасної людини.

Нове дослідження спростувало всі попередні. Вчені зробили акцент не на порівняльній анатомії, а на біомеханіці самого великого пальця.

"Наша методологія об'єднує передове віртуальне моделювання м'язів з тривимірним аналізом форми і розміру кісток", - пояснює експерт з біомеханіки Александрос Каракостіс з Тюбінгенського університету.

У той час як наш власний рід, включаючи неандертальців (Homo neanderthalensis), демонстрував такого самого ступеня спритність рук, інші гомініни - ні.

Як повідомляв "Апостроф", польські вчені виявили, що стародавні люди майже не їли м'яса.