RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Як коронавірус "ховається" від імунітету людини: вчені розкрили загадку

Вчені зробили відкриття про коронавірус, яке допоможе в подальшій розробці вакцин проти COVID-19 і його лікуванні.

Лікар розповіла, що робити тим, хто захворів на коронавірус після першого щеплення

Про це повідомляє KP.RU.

За даними досліджень, коронавірус "ховається" від імунітету людини завдяки своїй будові і роботі метаболітів гема (це хімічна сполука, що включає молекули заліза і широко поширена в людському організмі. А його метаболіти - це речовини, які утворюються при розпаді. Серед них - білівердин і білірубін). Метаболіти гема широко поширені в людському організмі.

"Ключовим фрагментом коронавірусу, за допомогою якого він проникає в організм, є S-білок - з нього складаються "шипики" вірусних частинок. До цього білку утворюються нейтралізуючі антитіла", - розповів імунолог, кандидат медичних наук, експерт з розробки, досліджень та реєстрації лікарських препаратів, гендиректор контрактно-дослідницької компанії Микола Крючков.

S1 і S2 - це частини, з яких складається "шипик". Завдяки S1 вірус зв'язується з рецепторами на поверхні людських клітин. А S2 допомагає йому проникнути всередину клітини.

У свою чергу S1-фрагмент "шипика" теж складається з двох частин. Одна з них - RBD-домен - це ділянка S-білка, до якої виробляється найбільша кількість найпотужніших нейтралізуючих антитіл. Друга частина - N-кінцева ділянка. Його роль була раніше незрозуміла.

В ході нового дослідження вчені прийшли до висновків, що метаболіти гема несподівано починають працювати, зустрічаючись з N-кінцевим фрагментом. Але їх активність сприятлива для хвороби.

"Механізм відкрився дуже цікавий. Для того, щоб антитіла нашого імунітету зв'язалися з N-кінцевим фрагментом коронавірусу і не дали йому захопити організм, спеціальна петля на цій ділянці повинна увійти в певну молекулярну "розколину". Завдяки чому високоімуногенні фрагменти N-кінцевої ділянки виявляються відкритими для зв'язування і знешкодження антитілами. Підступ в тому, що білівердин і білірубін можуть блокувати цю молекулярну "розколину".І тим самим послаблюють захисну роботу антитіл. Тобто коронавірус використовує звичайні для людини речовини для ослаблення імунної системи", - розповів Крючков.

Імунна відповідь на коронавірус знижується в результаті збільшення концентрації продуктів розпаду гема в крові і тканинах, в результаті чого ефект посилюється.

Як повідомляв "Апостроф", кількість хворих коронавірусною інфекцією в Україні повільно зменшується через те, що в країні почав циркулювати інший штам вірусу, до якого люди більш чутливі.