Вчені відкрили таємницю виникнення Чумацького шляху

На підставі даних місії ESA Gaia астрономи змогли визначити точний вік червоних гігантів нашої Галактики. Виявилося, що зірки сформувалися близько 10 мільярдів років тому - ще до зіткнення Чумацького Шляху з галактикою Гайя-Енцелад.

Про це пише sci-news.

"Наші дані свідчать про те, що коли відбулося злиття, Чумацький Шлях вже сформував велику популяцію своїх власних зірок", - цитує видання астронома з Центру космології та фізики астрономічних частинок в Університеті штату Огайо доктора Фьоренцо Вінченцо.

Висновки вчених доктор Вінченцо пояснив тим, що багато хто з червоних гігантів виявлений в центрі Галактики, в той час, як більшість зірок з зовнішнього гало були уламками Гайи-Енцелада.

Астроном зі Школи фізики та астрономії в Бірмінгемському університеті доктор Жозефіна Монтальбан вважає злиття з Гайей-Енцелад однією з найважливіших подій в історії Чумацького Шляху, що визначила його подальший розвиток.

У своїх дослідженнях астрономи використовували астеросейсмологію - відносно новий метод, який вимірює відносні частоти та амплітуди власних коливань зірок.

Застосування методу дозволило вченим отримати дані про розмір і внутрішню структуру зірки, що дало можливість визначити вік об'єкта. Крім того, для визначення хімічного складу додатково була використана спектроскопія.

Астрономи вперше змогли визначити, що зірки, захоплені з галактики Гайя-Енцелад, такого ж віку або молодше, ніж більшість народжених на Чумацькому Шляху.

Також стало відомо, що злиття змінило орбіти зірок вже в Галактиці, зробивши їх більш ексцентричними. Дослідники порівняли рух зірок з танцем, в якому зірки з колишньої Гайи-Енцелада рухаються інакше, ніж старожили Чумацького Шляху.

Коментуючи результати досліджень, доктор Вінченцо зазначив, що зірки навіть "одягаються" інакше - світила з зовнішнього контуру мають хімічний склад, відмінний від тих, хто народився всередині Чумацького Шляху.

Раніше повідомлялося, що археологи знайшли цінну монету з портретом Карла I, яка відкрила таємницю зруйнованого форту.