RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Вчені виявили "вмираючу" сверхмассивную чорну діру - фото

Японські астрономи виявили останні сліди випромінювання "вмираючої" надмасивної чорної діри. Хоча об'єкт зараз вже не подає ознак життя, зовсім недавно він був досить активним.

Про це пише New Atlas.

За даними вчених, надмасивні чорні діри ховаються в центрі більшості галактик. Деякі з них "комунікабельніші" за інших. Наприклад, та, що знаходиться в центрі Чумацького Шляху, досить "спокійна".

Об'єкти, які викидають велику кількість світла і випромінювання, відомі як активні галактичні ядра (AGN) або квазари. Галактика Arp 187 зовсім недавно була таким активним галактичним ядром.

Астрономи з Університету Тохоку виявили дві величезних пелюстки радіовипромінювання поблизу Arp 187 в той час, як центр чорної діри вже не виявляв активності. Це говорить про те, що AGN "померла" зовсім недавно в космічному масштабі, а величезні сліди випромінювань не встигли зникнути повністю.

Відзначається, що дослідження може допомогти астрономам краще зрозуміти цикли життя і смерті надмасивних чорних дір, а також часові рамки, в які відбуваються ці переходи.

Фото: https://www.eso.org/

Раніше ми показали, як виглядають "розплідники", в яких народжуються зірки. За словами астрономів, кожна зірка на небі, включно із Сонцем, народилася в цих "зіркових яслах".