RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Археологи відкрили таємницю заселення Індонезії першими людьми: фото знахідки

На індонезійському острові Сулавесі в печері Ліанг Паннінге археологи знайшли неушкоджену людську ДНК. Вона належала жінці, яка жила приблизно 7200 років тому. Вчені стверджують, що ця знахідка унікальна, і вона може перевернути ненешніе уявлення про те, як відбувалася міграція стародавніх людей.

Про це повідомило видання The Guardian.

Бессе

Археологи припускають, що ця жінка була мисливицею-збирачкою, так як поруч з її останками були виявлені стародавні знаряддя праці, червона охра, наконечники стріл і останки диких тварин.

Неушкоджену ДНК витягли з весочной кістки, де знаходилося внутрішнє вухо. За підрахунками вчених, правильніше було б говорити останки дівчини, а не жінки, оскільки вона померла у віці приблизно від 17 до 18 років. Їй навіть дали ім'я - Бессе.

Бессе - перший відомий скелет, який належить культурі Тоалі, групі мисливців-збирачів, які жили в Південному Сулавесі між 1500 і 8000 років назад.

За словами експерта з австралійського університету Гріффіта Адама Брамм, неушкоджена ДНК такого віку - це досить рідкісна знахідка.

"Вологі тропіки - не найкраще середовище для збереження ДНК в кістках і зубах стародавньої людини", - сказав Брамм. "Тільки в одному або двох донеолітіческіх скелетів вдалося витягти давню ДНК на всій материковій частині Південно-Східної Азії", - пояснив Брамм і додав, що аналіз подібних древніх ДНК, які були виявлені в північних широтах Європи і Америки, "повністю змінює наше розуміння історії раннього людини: генетичної різноманітності древніх людей, міграції населення, демографічної історії ".

Сумніви

Оскільки з останків цієї древньої жінки вдалося витягти неушкоджений генетичний матеріал, вчені описують знахідку, як "генетичну скам'янілість".

За їх словами Бессе володіє дуже цікавою, з наукової точки зору, родоводу. Приблизно половина генетичної структури Бессе схожа на ту, яка є у сучасних корінних австралійців, жителів Нової Гвінеї і островів західної частини Тихого океану.

Печера Лианг Паннінге на індонезійському острові Сулавесі, де були знайдені останки Фото: The Guardian

За словами Брамм, це свідчить про те, що "її предки були учасниками початкової хвилі міграції ранніх людських племен з материкової Азії через острови Уоллес на древній материк Сахул, який був під час останнього льодовикового періоду об'єднаної територією Австралії і Нової Гвінеї".

Також в генетичних структурах Бессе були виявлені свідчення її зв'язку зі Східною Азією. Це ставить під сумнів сучасні уявлення про міграцію людей в Уоллес.

"Вважається, що люди з переважно азіатським походженням вперше потрапили в регіон Уоллес близько 3 або 4 тисяч років тому, коли перші доісторичні неолітичні люди, провідне сільське господарство, прибутку в цей регіон з Тайваню", - говорить Брамм.

"Якщо ми знаходимо азіатське походження у людини-мисливця-збирача, який жив за тисячі років до прибуття неолітичних людей з Тайваню, то це передбачає більш ранню міграцію певної кількості населення з Азії в цей регіон", - резюмував вчений.

Раніше ми також повідомляли про те, що вчені в Іспанії зробили історичне відкриття про неандертальців.