RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Названо лауреатів Нобелівської премії з хімії за 2021 рік

Лауреатами Нобелівської премії з хімії за 2021 рік стали німець Беньямін Ліст і британець Девід Макміллан за розвиток асиметричного органокаталіза.

Про це повідомляється в офіційному акаунті премії в Twitter.

Раніше вважалося, що існує всього два типи каталізаторів: метали і ферменти. Незалежно один від одного Лист і Макміллан розробили новий спосіб побудови молекул - асиметричний органокаталіз, заснований на малих органічних молекулах. На його основі ведуться дослідження нових фармацевтичних препаратів. Він також допомагає зробити хімію більш екологічною.

"Створення молекул - складне мистецтво. Бенджамін Ліст і Девід Макміллан удостоєні Нобелівської премії з хімії 2021 року за розробку нового точного інструменту для побудови молекул - органокаталізу. Це дуже вплинуло на фармацевтичні дослідження і зробило хімію більш екологічною", - йдеться в повідомленні на сайті премії.

Як повідомляв "Апостроф", лауреатами Нобелівської премії з фізики в 2021 році стали Сюкуро Манабе (90 років, США), Клаус Хассельманн (89 років, Німеччина) і Джорджіо Парісі (73 роки, Італія). Премія присуджена їм "за новаторський внесок в наше розуміння складних фізичних систем".