RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

​Вбила екологія: вчені в Австралії розкрили секрет вимирання гігантських громових птахів

Австралійські науковці розкрили секрет вимирання гігантських громових птахів Genyornis newtoni. Виявилося, що вони страждали на остеомієліт - запальне захворювання кісткової тканини чи кісткового мозку з ураженням елементів кістки, і жили в період сильної посухи.

Про це повідомляє британське видання Daily Mail.

Щоб зрозуміти, з чим довелося зіткнутися цим птахам, марно борячись за виживання, дозволило рідкісне відкриття викопних решток. Їх знайшли дослідники з Університету Фліндерса: було виявлено серйозні інфекції кісток. Йдеться про знайдені останки Дроморнісів (рід гусеподібних птахів), які застрягли на території 160 кв. км заповідника скам’янілостей озера Каллабонна за 600 км на північний схід від міста Аделаїда.

Вчені стверджують, що Геніорніс був дуже важким - близько 230 кг, висотою два метри. Тому застрягнути в озері було не єдиною для них проблемою, з якою стикалися ці гігантські птахи. Вчені дійшли висновку, що птахам заважала пересуватися і шукати корм інфекційна хвороба. Інфекції пов'язані з грудною кліткою, лапами і ступнями, на кістках - великі аномальні нарости та порожнини. Це було виявлені у рештках кількох особин.

"У літописі скам’янілостей рідко зустрічається одна, не кажучи вже про кілька, добре збережених скам’янілостей із ознаками інфекції. Тепер ми маємо набагато краще уявлення про життєві труднощі цих птахів", - кажуть вчені.

Згідно з дослідженням, близько 11% птахів страждали на остеомієліт. Науковці пов’язують відкладення солоного озера, в якому знайшли Геніорніса, з періодом сильної посухи, що почалася приблизно 48 тисяч років тому.

Тоді громові птахи та інша мегафауна стикалися з серйозними екологічними проблемами, додають вчені.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що індонезійському острові Сулавесі в печері Ліанг Паннінге археологи знайшли непошкоджену людську ДНК.